România mai acoperă astăzi doar circa 23% din consumul de zahăr din producţia internă, iar şansele să crească mai mult de 35% sunt minime în condiţiile în care s-au închis multe fabrici în ultimele trei decenii. Practic, mai avem doar două fabrici care produc zahăr din sfeclă de zahăr şi care dau de lucru la sute de fermieri care cultivă în total circa 22.600 de hectare cu sfeclă de zahăr.
„Trebuie să lucrăm să fim mai eficienţi pentru că dacă suntem eficienţi şi putem iriga nu ne mai facem probleme din cauza zahărului din Ucraina (…). „În ultimii 20 de ani de când primim fonduri de la Uniunea Europeană, trebuia să ne axăm să facem barajele de reţinere a apei sau să mărim capacităţile, să putem lăsa apa să curgă gravitaţional, să irigăm“, a spus în cadrul emisiunii ZF Agropower Emil Turdean, fermier şi preşedinte al Cooperativei Agricole Podişul Transilvaniei.
Mihail Dimitriu, director executiv al Federaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr, spune că seceta a afectat culturile în special în zona Moldovei.
„Este un semnal de alarmă, trebuie împinse foarte mult fondurile pentru irigaţii, iar statul trebuie să susţină acest lucru. Noi la sfeclă de zahăr avem câteva procente irigate din total suprafaţă“, a explicat el.