România, marele pierzător pe piaţa decoraţiunilor de Crăciun. Cât importăm şi exportăm

România nu se află pe lista marilor jucători de decoraţiuni de Crăciun nici când vine vorba de producţie şi export, nici când vine vorba de consum şi import, arată o analiză ZF pe baza datelor UN Comtrade – International Trade Statistics Database.

Urmărește
307 afișări
Imaginea articolului România, marele pierzător pe piaţa decoraţiunilor de Crăciun. Cât importăm şi exportăm

Sursa foto: Profimedia

Mai exact, România exportă articole festive de Crăciun, ca de exemplu globuri, în valoare de 2,4 mil. dolari.

Exportul de instalaţii precum cele de brad e de două ori mai mare. Astfel, exportul total de articole de Crăciun se apropie de 7 mil. dolari în 2020, cel mai recent an pentru care există date publice.

Prin comparaţie, podiumul marilor exportatori de astfel de articole este dominat de China, cu un export total de 7,1 mld. dolari.

Pe poziţiile următoare vin la mare depărtare Olanda (344 mil. dolari) şi Cambodia (285 mil. dolari). Nicio altă ţară în afară de cele trei nu are exporturi de peste 100 mil. dolari, conform datelor UN Comtrade – International Trade Statistics Database.

România e astfel departe de prima parte a clasamentului.

În România nu există un CAEN special pentru producţia de globuri sau de instalaţii de brand, însă există unii jucători activi în domeniu. E vorba de regulă de afaceri mici, antreprenoriale. Există şi o serie de start-up-uri care fac paşi în domeniu, pariind pe produse de nişă, premium, precum cele pictate manual. De multe ori, aceste produse rămân pe plan local şi sunt cumpărate de către consumatorii români. Există însă şi unele care ajung chiar în capătul celălalt al lumii.

Fabrica ProdGlob Clasic Glass din Cluj produce anual globuri pe care le trimite în principal în Statele Unite, dar şi în Europa. Doar 10% din totalul produselor realizate rămân pe plan local, în timp ce 60% ajung în SUA, iar restul sunt vândute pe pieţe de pe Bătrânul Continent.

„Au fost globuri care au ajuns şi în pomul de Crăciun al lui Donald Trump, dar şi în bradul din New York, din faţa Rockefeller Center“, spunea acum un an Gheorghe Turcu, fondator al ProdGlob Clasic Glass. El a înfiinţat compania în 1994, alături de soţia sa Mihaela Turcu. Businessul a scăzut în 2020 la jumătate, la 1,2 mil. lei, arată datele publice, pe fondul pandemiei de COVID-19 care a adus multă incertitudine în business.

Când vine vorba de consumul local de articole festive, acesta e dominat de importuri, conform datelor existente. România importă globuri şi instalaţii de 29 mil. dolari, o valoare de patru ori mai mare decât cea a exportului.

Din nou însă, piaţa locală e departe de prima parte a clasamentului mondial, topul importatorilor de articole de Crăciun fiind dominat de SUA (3,3 mld. dolari), Marea Britanie (327 mil. dolari), Germania (252 mil. dolari), Canada (245 mil. dolari) şi Olanda (230 mil. dolari). Marii consumatori de astfel de produse sunt de regulă ţări cu o populaţie mai mare decât a României, dar ele sunt totodată unele dintre cele mai bogate state ale lumii, cu o putere de cumpărare pe măsură.

Astfel, oamenii cheltuie mai mult pe decoraţiuni de Crăciun. Contează totodată şi tradiţiile din fiecare stat în parte.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici