România nu renunţă la planurile nucleare după dezastrul din Japonia
Criza nucleară din Japonia nu va influenţa construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi a celei de a doua centrale nucleare a României, dar este posibil să fie înăsprite normele de siguranţă, aşa cum se va întâmpla în întreaga lume, spun specialiştii români în domeniu.
România nu renunţă la planurile nucleare după dezastrul din Japonia (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
"Personal nu cred (că evenimentele din Japonia vor afecta construcţia de noi centrale în România - n. red.), dar este posibil să aibă un impact asupra creşterii nivelului de rezistenţă la evenimente extreme", spune Teodor Chirica, membru al Forumului Atomic European.
"Este posibil să se ceară închiderea centralelor care nu au anvelopă (sistem de protecţie suplimentar care izolează reactoarele nucleare - n. red.). La nivel european s-ar putea cere închiderea centralei nucleare de la Kozlodui din Bulgaria şi a altor centrale nucleare vechi", consideră şi Ionuţ Purica, expert în energie şi mediu în cadrul Academiei Române.
În ceea ce priveşte centrala de la Cernavodă, aceasta se opreşte în mod automat în cazul unui cutremur. "Alegerea amplasamentului centralei de la Cernavodă a avut la bază studii complexe privind riscul seismic. În România nu există riscul producerii unui cutremur cu o magnitudine atât de mare ca a celui produs în Japonia, magnitudinea maximă la noi fiind între 7 şi 7,5 grade pe scara Richter", se arată într-un comunicat al Nuclearelectrica.
Citeşte mai multe despre planurile nucleare ale României pe www.zf.ro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cei trei suspecți arestați de poliția olandeză în cazul furtului Tezaurului Dacic vor fi reținuți pentru încă 2 săptămâni
-
A început războiul tarifelor. Administraţia Trump a lansat chiar acum tarife împotriva Chinei, Mexicului şi Canadei. Ottawa anunţă că va răspunde imediat cu o serie de contramăsuri
-
Cât dăm la apărare: MApN are zeci de contracte de achiziţie în derulare sau pregătire. Armata primeşte în 2025 un buget de 42,8 miliarde lei (8,5 miliarde euro), la care se adaugă credite de angajament, putând ajunge la 5,6% din PIB
-
David Popovici a cerut ordin de protecţie după ce un vecin a vrut să-i dea foc la maşina de 150.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO