România nu renunţă la planurile nucleare după dezastrul din Japonia

Publicat: 16 03. 2011, 07:28
Actualizat: 10 11. 2012, 09:06

„Personal nu cred (că evenimentele din Japonia vor afecta construcţia de noi cen­trale în România – n. red.), dar este po­sibil să aibă un impact asupra creşterii ni­velului de rezistenţă la evenimente ex­tre­me”, spune Teodor Chirica, membru al Forumului Atomic European.

„Este posibil să se ceară închiderea centralelor care nu au anvelopă (sistem de protecţie suplimentar care izolează re­ac­toarele nucleare – n. red.). La nivel eu­ropean s-ar putea cere închiderea cen­tra­lei nucleare de la Kozlodui din Bul­garia şi a altor centrale nucleare vechi”, consi­de­ră şi Ionuţ Purica, expert în energie şi mediu în cadrul Academiei Române.

În ceea ce priveşte centrala de la Cernavodă, aceasta se opreşte în mod au­to­mat în cazul unui cutremur. „Alege­rea amplasamentului centralei de la Cernavodă a avut la bază studii com­ple­xe privind riscul seismic. În România nu există riscul producerii unui cutremur cu o magnitudine atât de mare ca a celui produs în Japonia, magnitudinea ma­xi­mă la noi fiind între 7 şi 7,5 grade pe scara Richter”, se arată într-un comunicat al Nuclearelectrica.

Citeşte mai multe despre planurile nucleare ale României pe www.zf.ro.