România nu va adopta euro înainte de 2015 - sondaj Reuters

România va adopta euro în 2015, iar Bulgaria şi Ungaria în 2014, potrivit unui sondaj Reuters în rândul analiştilor, care consideră că Slovacia va fi singurul stat membru al Uniunii Europene care va trece la monedă unică în 2009.

Urmărește
12 afișări
Imaginea articolului România nu va adopta euro înainte de 2015 - sondaj Reuters

Sondaj Reuters: România nu va adopta euro înainte de 2015 (Imagine: Mediafax Foto)

Cei 29 de analişti intervievaţi în perioada 11-22 aprilie anticipează că Estonia şi Lituania vor intra în zona euro în 2012, iar Cehia, Letonia şi Polonia în 2013.

În cazul Bulgariei, estimarea a fost prelungită cu un an, în timp ce pentru Ungaria şi România a fost menţinută la nivelul prevăzut într-un sondaj realizat în luna ianuarie.

"Estimările referitoare la momentul adoptării euro de către statele din Europa Centrală au devenit, pe ansamblu, mai puţin optimiste, ca urmare a accelerării inflaţiei şi agravării dezechilibrelor externe", a declarat Dagmar Alpen, analist la firma Oppenheim.

Cele mai mari probleme care pot întârzia adoptarea monedei unice sunt inflaţia şi deficitele bugetare, consideră analiştii.

România şi-a stabilit ca obiectiv să adopte euro în anul 2014, ceea ce înseamnă că va trebui să intre în ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n.r.) în anul 2012. În perioada de doi ani, se aplică un regim de curs cu flotare complet liberă, iar BNR nu poate avea intervenţii pe piaţa valutară.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a avertizat, în luna aprilie, că orice întârziere în implementarea reformelor economice sau în evoluţia convergenţei reale şi nominale vor obliga România să amâne momentul adoptării euro.

"Nevoia de consolidare a inflaţiei la un nivel redus, chiar înainte de intrarea în mecanismul ratelor de schimb, ar putea să ducă la o întârziere a calendarului de adoptare dacă se menţin ratele înalte de acum", a spus Isărescu.

În Cehia, nivelul ridicat al deficitului bugetar a obligat guvernul să renunţe la planul de a adopta euro în 2009-2010, iar în Slovacia accelerarea inflaţiei ar putea pune în pericol trecerea la moneda unică.

Inflaţia statelor care doresc să adopte euro nu trebuie să depăşească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale media ratelor inflaţiei din cele mai perfomante trei state membre, iar deficitul bugetar trebuie să reprezinte maxim 3% din Produsul Intern Brut.

De asemenea, datoria publică se poate plasa la maxim 60% din PIB, iar cu doi ani înainte de aderarea la zona euro, statele candidate trebuie să adere la ERM-2 (Mecanismul European al Ratelor de Schimb), demonstrând astfel stabilitatea monedei naţionale prin menţinerea variaţiei acesteia în cadrul unei marje de 15% faţă de o paritate stabilită în raport cu euro.

Slovacia şi-a putea reevalua în creştere moneda, până la adoptarea euro, în 2009, dar 13 din 19 analişti consideră că nu va putea să menţină inflaţia la nivelul prevăzut în criteriile de la Maastricht, timp de doi ani de la renunţarea la coroană.

"Menţinerea sub control a inflaţiei, pe termen mediu, ar putea fi o problemă şi ar putea reprezenta un motiv pentru amânarea intrării în zona euro", a declarat Sharon Fisher, analist la firma Global Insight, care anticipează aderarea Slovaciei în 2009.

Cehia ar putea să-şi reevalueze moneda în următoarele 12 luni, consideră 14 dintre analişti. Premierul ceh, Mirek Topolanek, a declarat în luna aprilie că guvernul pe care îl conduce nu se grăbeşte să intre în zona euro.

În România şi Ungaria este posibil să aibă loc devalorizări ale monedelor, apreciază cinci din 16, respectiv cinci din 13 analişti.

Guvernul de centru-dreapta din Polonia doreşte mai mult adoptarea euro decât cabinetul conservator precedent, dar apreciază că trecerea la moneda unică este improbabilă înainte de 2011.

Guvernatorul băncii centrale din Estonia, Marten Ross, a declarat la rândul său că este improbabil ca ţara sa să intre în zona euro înainte de 2011.

Malta şi Cipru au intrat în zona euro în acest an, dar contribuţia loc la economia regiunii este de numai 0,2%.

Euro a atins, săptămâna trecută, un nou maxim faţă de dolar, în condiţiile în care nivelul ridicat al inflaţiei reduce probabilitatea ca Banca Centrală Europeană (BCE) să reducă dobânda de politică monetară de la nivelul de 4%, în timp ce Rezerva Federală a SUA a redus semnificativ rata, la 2,25% pentru a susţine economia aflată în recesiune.

Pe de altă parte, analiştii anticipează că următorul stat care va adera la Uniunea Europeană va fi Croaţia, cel mai devreme în 2009, estimarea medie fiind anul 2011.

Macedonia, Muntenegru şi Serbia ar putea intra în Uniune în 2015, Albania şi Bosnia în 2016, iar Turcia până în 2020, se mai arată în sondaj.

În cazul Turciei, 30% dintre analişti consideră că UE se va retrage de la negocierile de aderare, existând şanse egale ca statul turc să facă acest gest. În ianuarie, estimările erau de 20%, respectiv 25%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici