România, pe locul 54 din 94 în topul global al dificultăţii de conformare la reglementările fiscale

Din punctul de vedere al complexităţii financiar-contabile, România ocupă locul 54 într-un clasament global în care locul 1 este ocupat de Turcia, cu mediul cel mai dificil, iar locul 94 – cu mediul cel mai relaxat – este ocupat de Insulele Cayman. Clasamentul a fost publicat luni de TMF Group.

Urmărește
456 afișări
Imaginea articolului România, pe locul 54 din 94 în topul global al dificultăţii de conformare la reglementările fiscale

România, pe locul 54 din 94 în topul global al dificultăţii de conformare la regelementările fiscale

Cu medii de o complexitate imediat superioară României se regăsesc în top Coreea de Sud, Nicaragua, Peru şi Rusia (locurile 50-53), iar imediat după Romînia – cu medii fiscale mai relaxate – se regăsesc Olanda, Costa Rica, Liban, Irlanda, Malayesia şi Cehia (locurile 55-60).

Turcia este cel mai complex loc din lume în ceea ce priveşte posibilitatea companiilor de a se conforma contabil şi fiscal, fiind urmată de Brazilia, Italia, Grecia şi Vietnam, conform Indexului de complexitate financiară pe 2017 al TMF Group – furnizor global de servicii pentru afaceri şi conformitate fiscală.

Clasamentul cuprinde 94 de jurisdicţii din Europa, Orientul Mijlociu, Africa, Asia Pacific şi Americi, de la 1 – cea mai complexă, la 94 – cea mai puţin complexă. Insulele Cayman s-au clasat pe locul 94 ca cel mai puţin complex loc privind conformitatea contabilă şi fiscală.

Pentru stabilirea locurilor în clasament, experţii contabili şi fiscali interni ai TMF Group au utilizat patru parametri de complexitate, luând în considerare normele şi reglementările contabile şi fiscale din diferite jurisdicţii şi riscurile aferente neconformităţii.

„În mare parte, Turcia ocupă primul loc din cauza cerinţei de raportare în limba turcă şi a folosirii monedei turceşti, dar şi a existenţei unui număr extrem de mare de prevederi fiscale (deşi acesta este în scădere). În sudul Europei, atât Italia (locul 3), cât şi Grecia (4) prezintă sisteme fiscale şi economice foarte localizate. În Italia, impozitele sunt percepute la nivel naţional, regional şi municipal, în timp ce în Grecia impozitele se împart în trei categorii: pe venit, pe proprietate şi pe consum”, notează autorii clasamentului.

Potrivit acestora, America de Sud şi Centrală prezintă cinci jurisdicţii care se numără printre primele 15 cele mai complexe: Brazilia (locul 2), Columbia (6), Argentina (9), Bolivia (12) şi Mexic (15). Aceasta se datorează, în mare parte, „practicii comune de a percepe impozite la trei niveluri: federal, statal şi municipal”. Argentina s-a clasat pe locul 1 dintre toate cele 94 de jurisdicţii în ceea ce priveşte complexitatea raportării (88%), iar Mexicul - în ceea ce priveşte contabilitatea primară (84%).

Zona Asia-Pacific are trei jurisdicţii intre primele 10: Vietnam (locul 5), China (7) şi India (10). „Complexitatea în ceea ce priveşte facturarea, depunerea şi efectuarea auditurilor este mare, fiind necesare o documentaţie şi proceduri foarte specifice”, arată TMF Group.

De cealaltă parte, cinci dintre cele mai puţin complexe jurisdicţii au „cerinţe de raportare simplificate şi cote de impozitare avantajoase pentru încurajarea investiţiilor: Jersey (locul 90), Hong Kong (91), Emiratele Arabe Unite (92), Insulele Virgine Britanice (93) şi Insulele Cayman (94)”.

Comentând asupra clasamentului, Deborah Williams, director global pentru servicii al TMF Group, a spus: „Constatările noastre arată că putem clasifica complexitatea financiară după trei domenii de bază în care apar provocări: reglementarea, cunoaşterea şi tehnologia. Nivelurile multiple de impozitare şi viteza cu care se efectuează modificări legislative în anumite jurisdicţii necesită eforturi mărite pentru a îndeplini cerinţele de conformitate. Iar cunoaşterea locală aplicată, nu numai a legislaţiei, ci de asemenea a monedei şi a limbii se pot dovedi vitale pentru îndeplinirea obligaţiilor de raportare contabilă şi fiscală. Când se operează pe o piaţă globală diversă, cunoaşterea şi înţelegerea cerinţelor locale privind conformitatea financiară poate reprezenta diferenţa dintre succesul sau eşecul extinderii afacerii pe plan international. Pe măsură ce din ce în ce mai multe jurisdicţii îşi automatizează şi digitalizează cerinţele de stocare şi raportare ale informaţiilor, este important ca organizaţiile să îşi îmbunătăţească conformitatea, transparenţa şi flexibilitatea, astfel încât să poată fi eficiente din punct de vedere operaţional şi să îşi atingă întreg potenţialul de afaceri”.

TMF Group asistă companiile de pe întreg mapamondul să se extindă şi să investească peste graniţe. Contabilii autorizaţi, consilierii juridici, specialiştii săi în resurse umane şi salarizare din întreaga lume asistă clienţii în ceea ce priveşte structurile lor corporative, instrumentele de finanţare şi investiţiile. Oferind servicii profesionale în peste 80 de ţări, TMF Group este expertul global care înţelege nevoile locale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici