România, pe locul 8 în UE după fondurile europene atrase în 2009 în agricultură, de 2,1 mld euro

România se află pe locul opt în UE în funcţie de fondurile europene atrase în 2009 în agricultură, de 2,1 miliarde de dolari, cei mai mari beneficiari fiind Franţa, Spania, Germania şi Italia, potrivit datelor Direcţiei Generale pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene.

Urmărește
50 afișări
Imaginea articolului România, pe locul 8 în UE după fondurile europene atrase în 2009 în agricultură, de 2,1 mld euro

România, pe locul 8 în UE după fondurile europene atrase în 2009 în agricultură, de 2,1 mld euro (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Franţa a primit în total, anul trecut, fonduri agricole de 9,87 miliarde de euro, Spania 7,26 miliarde de euro, Germania 6,9 miliarde euro şi Italia 6,08 miliarde euro. Marea Britanie a beneficiat de 4,04 miliarde euro, Polonia de 3,72 miliarde de euro, iar Grecia 3,05 miliarde euro.

Cheltuielile totale din cadrul politicii agricole comune s-au ridicat anul trecut la 56,78 miliarde euro, din care plăţiile directe şi măsurile de susţinere a pieţei (Pilonul I) au totalizat 43 miliarde de euro. Plăţile directe au reprezentat 39,1 miliarde euro.

În cazul plăţilor directe în agricultură, România a atras numai 596 de milioane de euro, iar Ungaria 758 de milioane de euro, cu mult sub suma de 1,6 miliarde de euro de care a beneficat Polonia, care se află pe primul loc în rândul noilor state membre.

Cele mai mari ajutoare directe au fost primite de Franţa, de 8,2 miliarde de euro, mari beneficiari fiind şi Germania, cu 5,5 miliarde euro, Spania, cu 5,1 miliarde euro, Italia, cu 4,1 miliarde euro, şi Marea Britanie, cu 3,3 miliarde euro.

Estonia, Letonia şi Lituania au primit împreună doar 324 milioane euro.

Fondurile pentru dezvoltare rurală (Pilonul II) au totalizat 13,7 miliarde euro, cele mai mari sume fiind atrase, în ordine, de Polonia (1,9 miliarde euro) şi România (1,5 miliarde euro).

Spania a primit 1,3 miliarde euro, Germania 1,2 miliarde euro şi Italia 1,1 miliarde euro.

Franţa şi Marea Britanie au atras numai 947 milioane euro, respectiv 702 milioane euro.

Cheltuielile pentru susţinerea pieţei, determinate în special de preţul foarte scăzut al produselor lactate, au atins anul trecut aproape patru miliarde euro.

Între statele membre, Spania a fost cel mai mare beneficiar de astfel de fonduri, cu 861 milioane euro, urmată de Italia, cu 803 milioane euro, şi Franţa, cu 755 milioane euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici