- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România, pe poziţia a patra în regiune în funcţie de încrederea în mediul de afaceri
România a coborât în perioada aprilie-iulie două poziţii, până pe locul patru, într-un clasament al indicelui încrederii în mediul de afaceri din 11 state din Europa Centrală şi de Est (ECE), calculat de Thomson Reuters şi banca austriacă OeKB prin chestionarea a 400 de companii din regiune.
România, pe poziţia a patra în regiune în funcţie de încrederea în mediul de afaceri
Indicele sentimentului investitorilor faţă de mediul de afaceri din România a scăzut semnificativ în iulie, la 53 de puncte, faţă de 60 în aprilie şi 66 la începutul anului.
Astfel, România a fost devansată de Bulgaria şi Polonia, care au înregistrat creşteri uşoare, însă suficiente pentru a depăşi mediul de afaceri românesc pe fondul declinului puternic al încrederii investitorilor.
Indicii pentru Bulgaria şi Polonia s-au plasat la nivelul de 57, faţă de 59, respectiv 56 în aprilie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
-
Ciolacu: Sărbătoarea Crăciunului ne reaminteşte valoarea comuniunii şi a dorinţei de a face bine
-
Marii investitori în fondurile private de acţiuni se plâng că sunt blocaţi în China şi nu mai pot ieşi
-
Lumea înverzeşte: succese majore în lupta împotriva schimbărilor climatice
Rusia s-a menţinut în fruntea clasamentului, cu un indice de 66, faţă de 64 în aprilie şi 72 în ianuarie, însă sondajul a fost realizat înainte de izbucnirea conflictului din Georgia.
Încrederea în mediul de afaceri din întreaga regiune a scăzut în această vară, însă investitorii au rămas optimişti privind o creştere economică bună în acest an.
Indicele mediu al celor 11 state a scăzut de la 49 la 44, însă orice cifră peste zero indică o evaluare pozitivă şi perspective optimiste, potrivit Reuters.
Circa o treime din companiile chestionate au indicat că aşteaptă noi investiţii în regiune în următoarele 12 luni, cele mai importante urmând să fie atrase de Rusia, Bulgaria, Croaţia şi Ucraina.
Cu toate acestea, toate componentele indicelui au scăzut, cu excepţia capitalului investiţional, care a stagnat.
Indicele perspectivelor economice s-a redus de la 34 la 31, iar cel al aşteptărilor mediului de afaceri a înregistrat cel mai important declin, de la 42 la 35.
Pentru Ucraina, cele 400 de companii chestionate au dat un scor de 49 de puncte pentru iulie, de la 57 în aprilie şi 67 la începutul anului, această ţară coborând astfel de pe poziţia a doua pe locul şapte.
Clasamentul este încheiat de Ungaria, care se menţine pe ultima poziţie de la începutul anului, cu indici în jurul nivelului de 30. Pentru acest stat, perspectivele creşterii economice au trecut în zona negativă pentru prima data de la lansarea studiului, în ianuarie 2007.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.