România poate ajunge un exportator net de produse agroalimentare

România poate ajunge un exportator net de produse agroalimentare în mai puţin de zece ani, în condiţiile unei politici fiscale favorabile şi a unei bune organizări a agricultorilor, a declarat joi ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş.

Urmărește
54 afișări
Imaginea articolului România poate ajunge un exportator net de produse agroalimentare

România poate ajunge un exportator net de produse agroalimentare (Imagine: Mediafax Foto)

"Eu sper să fie realizabil, dar trebuie să existe o politică fiscală. La noi politica fiscală încă încurajează piaţa neagră. Dacă în unele domenii nu se poate vorbi de reducerea cotei de impozitare, la agricultură putem avea o abordare mai flexibilă", a spus Cioloş, care a adăugat că este nevoie de asemenea de o bună organizare a agricultorilor, pentru ca aceştia să îşi poată valorifica producţia.

Întrebat despre intervalul de timp în care România ar putea deveni exportator net, ministrul a arătat că speră să nu fie nevoie de zece ani.

Cioloş a participat joi la un seminar pe tema experienţei Poloniei cu Politica Agricolă Comună (PAC) şi punctele comune ale celor două state privind viitoarele politici din domeniu.

Atât România, cât şi Polonia susţin o politică europeană echilibrată şi comună, care să nu facă diferenţe între vechile şi noile state membre ale UE, în discuţiile care vor avea loc privind bugetul după 2013.

Astfel, ar trebuie să nu se ţină cont de referinţele istorice la acordarea subvenţiilor, criteriu care ar favoriza vechile state membre, ci să se aibă în vedere referinţele georgrafice.

"Asta înseamnă că se fac calcule privind necesităţile de susţinere a unor fermieri în funcţie de costurile de producţie şi condiţiile de la o zonă la alta, pentru că acestea diferă de la o regiune la alta. În zona de deal şi munte de exemplu costurile sunt mai mari, şi producţia este mai mică", a mai afirmat Cioloş.

Ministrul a mai arătat că cele două state susţin menţinerea plăţilor directe la hectar după 2013, în condiţiile actuale, în care tendinţa europeană este de orientare spre susţinerea investiţiilor.

"Sigur că este nevoie şi de susţinerea investiţiilor, dar, în acelaşi timp, trebuie să susţinem agricultorii pentru a avea venituri să susţină, la rândul lor, aceste investiţii. Din cauza caracterului nesigur al producţiei, băncile pot fi neîncrezătoare la credite pe mai mulţi ani, dar plăţile directe oferă stabilitate, sunt un venit stabil", a afirmat ministrul Agriculturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici