România poate aloca gratuit certificate de emisii de gaze cu efect de seră în perioada 2013-2019
România şi alte nouă state membre ale Uniunii Europene (UE) vor putea aloca gratuit un număr limitat de certificate de emisii de gaze cu efect de seră unor centrale electrice, în perioada 2013-2019, în loc să le vândă, a anunţat, marţi, Comisia Europeană (CE).
România poate aloca gratuit certificate de emisii de gaze cu efect de seră în perioada 2013-2019
Cele zece state membre care pot opta pentru alocarea gratuită a certificatelor sunt România, Bulgaria, Cehia, Estonia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta şi Polonia, potrivit unui comunicat al CE.
Ţările care aleg să distribuie gratuit certificate trebuie să transmită executivului european o cerere până la 30 septembrie. Comisia va evalua în termen de şase luni cererile primite şi le poate respinge parţial sau în întregime.
Statele vizate de derogare pot decide să recurgă la acordarea gratuită de certificate pentru un interval mai scurt în perioada 2013-2019. Alocările gratuite nu trebuie să depăşească 70% din totalul certificatelor primite în 2013, urmând să scadă anual şi să ajungă în 2020 la zero. Potrivit regulilor stabilite de Comisie, sunt eligibile centralele electrice operaţionale la 31 decembrie 2008, sau pentru care procesul de investiţie a fost început până la această dată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
-
Zelenski afirmă că Ucraina nu va recunoaşte niciodată teritoriile ucrainene ocupate de armata Moscovei ca parte a Rusiei
Întrucât o cerere pentru acordarea gratuită reprezintă o abatere de la regula potrivit căreia, începând din 2013, sectorul energetic trebuie să cumpere toate certificatele, Comisia trebuie să se asigure că derogările nu subminează obiectivele generale ale directivei şi nu sunt incompatibile cu regulile UE privind ajutoarele de stat sau cele privind piaţa internă.
Certificatele alocate gratuit producătorilor de energie electrică vor fi deduse din totalul pe care un stat membru îl primeşte pentru a fi scoase la licitaţie, se arată în comunicat. Alocarea gratuită va reduce, astfel, veniturile din licitaţii ale statelor care iau această măsură.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:44
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
-
astăzi, 13:39
Republica Moldova nu va participa la Eurovision 2025. Motivele din spatele deciziei