România poate cere UE sprijin financiar pentru a ajuta salariaţii concediaţi la Jucu

Autorităţile române pot aplica pentru sprijin din Fondul European de Ajustare Globală, în urma deciziei companiei Nokia de a închide fabrica din Jucu, acest instrument financiar fiind creat cu scopul de a-i ajuta pe lucrătorii care îşi pierd locul de muncă în urma relocării companiilor sau a crizei.

Urmărește
323 afișări
Imaginea articolului România poate cere UE sprijin financiar pentru a ajuta salariaţii concediaţi la Jucu

România poate cere UE sprijin financiar pentru a ajuta salariaţii concediaţi la Jucu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Desigur că România poate aplica pentru Fondul European de Ajustare Globală (FEAG). Este un fond anume creat pentru muncitorii care devin redundanţi ca urmare a schimbărilor survenite în structura comerţului mondial sau a crizei economice şi financiare", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX Cristina Arigho, purtător de cuvânt pe probleme de muncă şi afaceri sociale al CE.

Oficialul UE a precizat că nu are deocamdată detalii despre cazul companiei Nokia de la Jucu, dar a spus că pentru situaţii de acest gen autorităţile naţionale pot cere sprijin.

"Autorităţile române sunt binevenite să aplice. Comisia le va acorda tot sprijinul. Dar trebuie să se reţină faptul că trebuie respectată procedura şi subliniez că banii din acest fond nu sunt destinaţi companiilor, ci oamenilor, muncitorilor care au fost afectaţi", a explicat Arigho.

Ea a spus că autorităţile naţionale sunt cele care trebuie să formuleze cererea de finanţare.

Întrebată despre care autorităţi este vorba în cazul României, Arigho nu a putut oferi detalii, precizând că ţara noastră nu a apelat niciodată la finanţare din acest instrument.

Potrivit documentelor Comisiei Europene, FEAG are un buget anual de circa 500 de milioane de euro şi are ca scop să sprijine lucrătorii să se reintegreze pe piaţa muncii sau să îşi dezvolte noi competenţe.

Fondul se adresează în special persoanelor care şi-au pierdut locul de muncă în urma schimbărilor apărute în structura comerţului mondial, "de exemplu când o întreprindere de mari dimensiuni îşi închide porţile ori se mută în afara UE".

De asemenea, sume din FEAG pot fi accesate pentru persoane care şi-au pierdut locul de muncă din cauza crizei economice şi financiare. În acest din urmă caz, finanţarea FEAG este disponibilă în perioada 1 mai 2009 - 30 decembrie 2011, deşi CE a propus extinderea acestei perioade până la data de 31 decembrie 2013.

FEAG oferă asistenţă pentru căutarea unui loc de muncă, orientare profesională, formare generală şi reconversie profesională, mentorat şi promovarea spiritului antreprenorial.

De asemenea, din acest fond se pot finanţa măsuri excepţionale de acordare a unui sprijin individual limitat, precum: alocaţii pentru căutarea unui loc de muncă; alocaţii de mobilitate şi alocaţii pentru participarea la programe de formare şi de învăţare de-a lungul vieţii.

FEAG nu finanţează însă măsuri de protecţie socială, cum ar fi pensiile şi alocaţiile de şomaj, care ţin de competenţa statelor membre.

Beneficiarii FEAG sunt exclusiv lucrătorii concediaţi.

Cererile pentru asistenţă din partea FEAG trebuie înaintate de statele membre. Persoanele fizice, organizaţiile reprezentative şi întreprinderile afectate de concedieri care doresc să beneficieze de sprijinul FEAG trebuie să se adreseze autorităţilor naţionale competente.

Grupul finlandez Nokia a anunţat joi că va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, iar 2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

"Nokia vrea să-şi ajusteze producţia de telefoane către locaţiile cu proximitate optimă faţă de distribuitori şi de pieţele cheie. Prin urmare, Nokia intenţionează să închidă fabrica de la Cluj, România, înainte de sfârşitul anului 2011, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia oferă o mai bună scară a operaţiunilor şi beneficii de proximitate", se spune într-un comunicat transmis joi de grupul finlandez Nokia.

Nokia a început producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu în februarie 2008, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 de milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici