România primeşte încă o lună pentru a corecta sistemul plăţilor din agricultură

Comisia Europeană (CE) va decide, pe 20 decembrie, dacă activează clauza de salvgardare în cazul sectorului agricol român, după ce a prelungit, cu o lună, termenul acordat României pentru corectarea problemelor sistemului de plăţi din agricultură, se arată într-un comunicat al Executivului.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului România primeşte încă o lună pentru a corecta sistemul plăţilor din agricultură

România primeşte încă o lună pentru a corecta sistemul plăţilor din agricultură

România trebuie să demonstreze, până la 16 decembrie, că a rezolvat restanţele din sistemul de plăţi pentru agricultură.

CE a salutat progresele înregistrate de România în ceea ce priveşte ajustarea sistemul de control al cheltuielilor din sectorul agricol, dar a solicitat autorităţilor de la Bucureşti să aducă îmbunătăţiri suplimentare sistemului informatic, pentru a evita reducerea cu 25% a subvenţiilor europene.

Autorităţile române au anunţat că nu vor efectua plăţi importante înainte de derularea controalelor necesare în acest sens.

În urma unui audit recent efectuat de experţii europeni, autorităţile de la Bucureşti nu au reuşit să revizuiască complet sistemul electronic, dar s-au observat unele îmbunătăţiri.

CE notează că România a pus la punct modulul software pentru înregistrarea rezultatelor controlalelor spontane, concluzie aparţinând auditorului independent.

Pe de altă parte, auditorul a indentificat deficienţe majore la modulul software destinat verificării corectitudinii plăţilor pentu agricultori.

Prin urmare, autorităţiile europene au decis să continue procedura de aplicare a clauzei de salvgardare, care ar putea fi activată în urma unei decizii a CE, programată pe 20 decembrie.

Autorităţile române au la dispoziţie o lună, până la 15 decembrie, pentru a acredita Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA). În cazul în care România demonstrează, până la data de 16 decembrie, printr-un raport al corpului independent de experţi, că principalele probleme indentificate în agricultură au fost remediate, procedura de activare a clauzei de salvgardare va fi întreruptă.

În luna octombrie, Executivul european a anunţat că România trebuie să elimine deficienţele sistemului de plăţi din agricultură, destinat prevenirii fraudelor, până la 9 noiembrie.

Anterior, Executivul a anunţat că, în cazul în care România nu reuşeşte să aducă îmbunătăţirile necesare până la 9 noiembrie, CE va adopta decizia de reducere a plăţilor în cel mai scurt termen posibil (luna noiembrie).

Ministerul Agriculturii a transmis, pe 8 noiembrie, Comisiei Europene scrisoarea privind progresele din activitatea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, CE urmând să analizeze documentul şi să decidă dacă aplică sau nu României clauza de salvgardare.

Ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, afirmă că România va rezolva problemele privind sistemul de plăţi în agricultură până la termenul limită şi consideră decizia de miercuri a Comisiei Europene "un element clar de încredere".

El a adăugat că este încrezător că România va îndeplini condiţiile necesare astfel încât clauza de salvgardare să nu fie aplicată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici