Prima pagină » Economic » Isărescu: Vom avea o recesiune în „V”

Isărescu: Vom avea o recesiune în „V”

Economia românească va traversa o recesiune în "V", cu o scădere, urmată de o revenire treptată, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în opinia căruia punctul minim al acestei scăderi a fost atins în primul trimestru.
Isărescu: Vom avea o recesiune în
21 mai 2009, 14:51, Economic

"Cred în continuare că vom avea un V al recesiunii şi cred în acelaşi timp că punctul minim a fost atins în primul trimestru (…) Nu suntem aşa dependenţi de exporturi şi avem loc de îmbunătăţire şi de creştere pe partea de agricultură", a spus Isărescu, prezent la Forumul Financiar Central şi Sud-Est European.

El a afirmat, într-o conferinţă de presă, că în doilea trimestru s-ar putea relua creşterea economică şi că îşi menţine speranţa că economia va înregistra un avans pozitiv până la sfârşitul anului.

"Speranţa mea este că o să fie o redresare şi spre sfârşitul anului să fie o creştere pozitivă", a spus Isărescu.

Guvernatorul spune că economia nu a intrat în recesiune tehnică, termen pe care îl defineşte ca o scădere a PIB în două trimestre consecutive, comparativ cu perioada similară a anului precedent.

Isărescu apreciază că patru din cele cinci componente ale crizei – privind cursul de schimb, balanţa de plăţi, inflaţia şi disponibilităţile de capital – au fost deja depăşite.

"Mai rămâne doar creşterea economică", a spus Isărescu.

El a menţionat că, dacă ieşirea din criză va fi măsurată prin creşterea nivelului de trai, atunci aceasta se va produce într-un an şi jumătate.

Isărescu a adăugat că pentru revenirea economiei este nevoie de trei lucruri: "încredere, încredere şi încredere".

"N-am spus niciodată şi nu spun că economia merge bine. Am spus că la ajustarea, care era absolut necesară, economia a răspuns foarte bine, faţă de cum mă aşteptam, pentru că ajustarea poate să însemne chiar amputare. Atâta vreme cât economia trebui să se ajusteze apar posturi", a spus guvernatorul.

Isărescu a opinat că şi fără criza internaţională deficitul de cont curent s-ar fi ajustat, proces care a început încă de anul trecut.

El a conchis spunând că o anumită normalitate va apărea pe piaţă atât la nivelul creditării, cât şi al economiei, dar nu vom mai reveni la creşteri de peste 60% (în cazul creditării – n.r.).