România se află pe primele locuri în UE după creşterea exporturilor şi importurilor în acest an

România a înregistrat în primele cinci luni al doilea cel mai ridicat ritm de creştere a exporturilor din UE, iar la capitolul importuri a consemnat cel mai rapid avans în rândul celor 28 de state din blocul comunitar, reiese din datele prezentate luni de Eurostat.

Urmărește
207 afișări
Imaginea articolului România se află pe primele locuri în UE după creşterea exporturilor şi importurilor în acest an

România se află pe primele locuri în UE după creşterea exporturilor şi importurilor în acest an (Imagine: Shutterstock)

Astfel, exporturile României au crescut cu 8% şi au ajuns la 21,3 miliarde de euro în perioada ianuarie-mai a acestui an, de la 19,7 miliarde de euro în acelaşi interval din 2013. Un avans similar în ceea ce priveşte exporturile au avut Polonia (8%) şi Cehia (8%).

Croaţia a înregistrat cel mai rapid ritm de creştere din UE, de 10%, exporturile acestei ţări urcând în intervalul analizat de la 3,6 miliarde de euro la 3,9 miliarde de euro.

Germania, cel mai mare exportator din Europa, a vândut în interiorul şi în afara UE mărfuri în valoare de 465,2 miliarde de euro, cu 3% mai mult faţă de primele cinci luni ale anului trecut. În schimb, alţi mari exportatori, cum ar fi Olanda (209,1 miliarde de euro) şi Franţa (180,9 miliarde de euro) au înregistrat o scădere a exporturilor cu 2%.

De cealaltă parte, importurile României au urcat cel mai mult din UE, cu 8%, de la 21,9 miliarde de euro la 23,6 miliarde de euro. Cehia, Irlanda şi Polonia se află imediat în spatele României, cu o creştere de 7% a importurilor.

Germania conduce şi în clasamentul importatorilor europeni, cu o valoare a importurilor în primele cinci luni de 381,2 miliarde de euro, mai mari cu 3% faţă de intervalul similar din 2013.

La nivelul UE, Germania a înregistrat cel mai mare excedent comercial, de 84 de miliarde de euro, fiind urmată de Olanda (25,2 miliarde de euro) şi Irlanda şi Italia (ambele cu câte 14,1 miliarde de euro). La polul opus, se află Marea Britanie, cu un deficit comercial de 48,1 miliarde de euro, Franţa (-30,4 miliarde de euro) şi Spania (-10,1 miiarde de euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici