- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (23.07.2014, 16:53)
- Alexandru Moise
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România şi alte state UE caută soluţii de depozitare a fructelor produse de fermierii din Moldova
România şi alte state UE caută soluţii de depozitare a unei cantităţi de circa 70.000 tone de fructe produse de fermierii din Republica Moldova, în special mere şi prune, precum şi a viitoarei recolte de struguri din statul vecin, până când acestea pot fi vândute pe piaţa europeană fără taxe vamale.
Urmărește
439 afișări
România şi alte state UE caută soluţii de depozitare a fructelor produse de fermierii din Moldova (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"Se caută acum - toate instituţiile statului fac eforturi, din România, dar şi din alte state membre - pentru a încerca să depozităm parte din fructele din Republica Moldova până la momentul vânzării fără taxe vamale (...) În special vorbim de mere şi de prune, acestea sunt zonele care sunt afectate acum în Republica Moldova, şi, cu siguranţă, va veni luna septembrie, atunci când va trebui să discutăm şi de struguri", a declarat, la Guvern, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
El a precizat că, după o primă estimare, în Republica Moldova sunt în prezent aproximativ 70.000 de tone fructe, iar România poate păstra, în depozitele statului sau cu ajutorul firmelor private, în jur de 15.000 de tone din această cantitate.
"Este un efort conjugat pe care conducătorii statului român îl fac în permanenţă, dar şi comisarul european pentru Agricultură (Dacian Cioloş-n.r.) pentru a veni în sprijinul fermierilor din Republica Moldova ca urmare a dificultăţilor pe care aceştia le au de a exporta pe piaţa pe care o aveau până acum, pe piaţa Federaţiei Ruse. Sunt facilităţi pe care piaţa unică le oferă, şi anume intrarea în vigoare a unui contingent de produse care pot intra pe piaţa UE fără taxe vamale. Acel contingent se presupune că va intra pe piaţă undeva la 1 octombrie, încă se discută la Bruxelles", a mai spus Constantin.
La jumătatea lunii mai, premierul Ponta şi ministrul român al Agriculturii au anunţat că România a solicitat Comisiei Europene mărirea contingentului de produse importate din Moldova, în principal mere, deoarece statul vecin a luat în calcul existenţa unor repercusiuni din partea Rusiei şi imposibilitatea de a mai exporta mere pe piaţa rusească.
Republica Moldova a semnat, la 27 iunie, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi Acordul de Liber Schimb, criticate de Rusia, care a avertizat că va lua "măsuri de protecţie" dacă se va dovedi că acordurile afectează economia rusă.
Rusia a interzis, începând de luni, importurile de conserve de fructe şi legume din Republica Moldova, după ce a decis să impună un embargo asupra fructelor moldoveneşti, din cauza unei "insecte periculoase". Autorităţile de la Chişinău consideră că decizia de a impune aceste embargouri este generată de interese geopolitice, iar premierul Iurie Leancă a dispus autorităţilor în domeniu să pregătească, în regim de urgenţă, o analiză detaliată privind cadrul juridic care vizează relaţiile comerciale cu Rusia şi să vină cu propuneri.
Între timp, autorităţile de la Chişinău examinează posibilitatea ca fructele şi legumele moldoveneşti respinse de Rusia să ajungă în curând pe pieţele din ţările Uniunii Europene, dar şi pe piaţa arabă şi cea belarusă. De asemenea, autorităţile de la Chişinău au propus să acorde fructe grădiniţelor, precum şi Armatei Naţionale, în urma restricţiilor impuse de Federaţia Rusă, scrie site-ul agora.md.
Premierul Iurie Leancă a anunţat, marţi, că Guvernul va intensifica discuţiile cu statele vecine pentru a promova exportul produselor moldoveneşti.
În acelaşi timp, directorul Agenţiei Naţionale pentru Securitatea Alimentelor, Ion Sulă, a anunţat că Republica Moldova va solicita Organizaţiei Mondiale a Comerţului adoptarea unor sancţiuni împotriva Rusiei, după interzicerea importurilor de fructe şi legume pe piaţa rusă.
Decizia de a solicita sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse ar putea fi luată în decurs de o săptămână, responsabil fiind Ministerul Economiei de la Chişinău.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că România va sprijini Republica Moldova în faţa sancţiunilor economice la care este supusă din partea Rusiei, inclusiv pentru ridicarea cotelor de export pe piaţa europeană a produselor agro-alimentare moldoveneşti, precizând că a discutat cu omologul său de la Chişinău.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul