România şi Japonia sunt campioanele mondiale la deficitul de talente de pe piaţa forţei de muncă. Top 3 meserii pentru care se găsesc greu angajaţi

Mai mult de 4 din 5 angajatori au dificultăţi în ocuparea joburilor vacante în România şi Japonia, fapt care plasează cele două ţări în fruntea clasamentului mondial al deficitului de talente, arată un studiu publicat miercuri de Manpower. Meseriaşii, inginerii şi şoferii sunt cel mai greu de găsit.

Urmărește
631 afișări
Imaginea articolului România şi Japonia sunt campioanele mondiale la deficitul de talente de pe piaţa forţei de muncă. Top 3 meserii pentru care se găsesc greu angajaţi

Foto: Annie Gray/Unsplash

În România, 81% dintre angajatori întâmpină dificultăţi în ocuparea posturilor vacante, potrivit ediţiei 2018 a Studiului ManpowerGroup privind Deficitul de Talente, sondaj la care a răspuns un eşantion reprezentativ de 625 de angajatori. Ţara noastră se situează pe locul doi în lume în privinţa ponderii angajatorilor care se confruntă cu deficitul de talente, fiind depăşită doar de Japonia, unde 89% dintre angajatori au probleme la ocuparea posturilor vacante.

La nivel global, ponderea angajatorilor afectaţi de deficitul de talente este de 45%, cea mai ridicată din istoria de 12 ani a studiului global.

Dificultăţile de ocupare a posturilor vacante sunt mai răspândite decât în trecut, ponderea angajatorilor români care întâmpină asemenea greutăţi fiind cu 9 puncte procentuale peste cea raportată în ediţia 2016/2017 a Studiului privind Deficitul de Talente. Anul trecut, 72% dintre angajatorii români spuneau că sunt afectaţi de acest deficit.

Potrivit studiului, răspândirea dificultăţilor variază în funcţie de dimensiunea organizaţiei, acestea afectând 9 din 10 organizaţii mari, cu peste 250 de angajaţi (91%) şi numai 67% dintre micro-organizaţii, adică organizaţii cu mai puţin de 10 angajaţi.

„Nu doar ponderea angajatorilor afectaţi este mai mare decât în trecut, depăşind toate valorile raportate în cei 10 ani de studiu în România (2008-2018), ci şi gradul de dificultate în ocuparea posturilor este sporit, 36% dintre angajatori indicând că le este mai greu să angajeze oameni decât în 2016, iar 56% considerând că gradul de dificultate este similar. Numai 6% consideră că le este mai uşor să găsească oameni decât în trecut”, arată autorii studiului.

Potrivit angajatorilor, principalele cauze ale dificultăţilor sunt numărul insuficient de candidaţi disponibili pe piaţă (41%), lipsa de cunoştinţe profesionale specifice (aşa-numitele hard skills - 22%) şi lipsa experienţei necesare pentru postul vizat (16%). Doar 15% dintre angajatori spun că aşteptările financiare ale candidaţilor sunt mai ridicate decât oferta.

Ca şi în trecut, meseriaşii (mai ales electricieni, sudori şi mecanici) şi inginerii (mai ales ingineri chimişti, ingineri civili şi ingineri mecanici) ocupă primele două locuri în topul rolurilor pentru care se găseşte greu personalul necesar. Aceştia sunt urmaţi, în topul deficitelor, de şoferi, îndeosebi şoferi de camioane, curierat, transport în comun şi de operatorii care manevrează maşini-unelte. Pe locurile 4 şi 5 se află reprezentaţii de vânzări şi personalul IT, mai ales experţii în securitate cibernetică, administratorii de reţea şi personalul de suport tehnic. „În top pătrunde pentru prima dată şi personalul medical (locul 9 pe lista dificultăţilor), atât doctori şi asistenţi, cât şi alte roluri”, menţionează autorii studiului. Mai sunt greu de găsit şi diferite tipuri de profesionişti precum cercetători, manageri de proiect sau avocaţi (locul 7), dar şi managerii şi directorii (locul 8).

„Majoritatea locurilor de muncă pentru care cererea este în creştere necesită un nivel mediu de specializare şi educaţie post-liceală, dar nu neapărat studii universitare”, încheie autorii analizei.

Studiul ManpowerGroup privind Deficitul de Talente, cea mai amplă cercetare globală de acest tip privind capitalul uman, a fost realizat prin intervievarea a 39.195 de angajatori din 43 de ţări şi teritorii. Analiza datelor a fost realizată de compania Reputation Leaders.

ManpowerGroup concepe şi implementează soluţii inovatoare pentru mai mult de 400.000 de clienţi. Din familia brandurilor ManpowerGroup fac parte Manpower, Experis, ManpowerGroup Solutions şi Right Management. Acestea au clienţi şi candidaţi în 80 de ţări şi teritorii. ManpowerGroup este prezent în România de 15 ani, susţinând peste 500 de companii din toate regiunile şi domeniile de activitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici