România şi ţările UE vor putea folosi fondurile europene record de coeziune pentru armată, armament şi infrastructură în folosul armatei

Bruxelles-ul îşi modifică politicile de cheltuieli pentru a redirecţiona, eventual, zeci de miliarde de euro către apărare şi securitate, în contextul în care războiul Rusiei din Ucraina şi revenirea lui Donald Trump la Casa Albă exercită presiuni asupra UE pentru a stimula investiţiile.

Urmărește
5065 afișări
Imaginea articolului România şi ţările UE vor putea folosi fondurile europene record de coeziune pentru armată, armament şi infrastructură în folosul armatei

NEWS ALERT România şi ţările UE vor putea fondurile fondurile europene recod de coeziune pentru armată, armament şi infrastructură în folosul armatei

Schimbarea de politică s-ar aplica la aproximativ o treime din bugetul comun al blocului comunitar, adică aproximativ 392 de miliarde de euro din perioada 2021-2027, bani care vizează reducerea inegalităţii economice dintre ţările UE, relatează FT.
 
Până în prezent au fost cheltuite doar aproximativ 5 % din aceste aşa-numite fonduri de coeziune, iar cei mai mari beneficiari, printre care Polonia, Italia, Spania, România, au cheltuit chiar mai puţin.
 
Conform normelor în vigoare, aceste fonduri nu pot fi utilizate pentru achiziţionarea de echipamente de apărare sau pentru finanţarea directă a armatei, dar sunt permise investiţiile în aşa-numitele produse cu dublă utilizare, cum ar fi dronele.
 
Capitalele statelor membre vor fi informate în următoarele săptămâni că vor avea acum mai multă flexibilitate, în conformitate cu normele, pentru a aloca fonduri de coeziune în vederea sprijinirii industriilor lor de apărare şi a proiectelor de mobilitate militară, cum ar fi consolidarea drumurilor şi podurilor pentru a permite trecerea în siguranţă a tancurilor, potrivit oficialilor UE.
 
Aceasta va include autorizarea finanţării pentru creşterea producţiei de arme şi muniţii, deşi interdicţia de a utiliza fondurile UE pentru achiziţionarea acestor arme va rămâne în vigoare.
 
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că fondurile de coeziune ar putea fi utilizate pentru industria de apărare, atâta timp cât acestea contribuie la „misiunea generală de îmbunătăţire a dezvoltării regionale”, inclusiv mobilitatea militară.
 
Germania este pivotul mobilităţii militare europene datorită locaţiei sale, dar infrastructura sa de transport este într-o stare proastă. Ministerul Economiei din Berlin a estimat în 2022 că ţara trebuie să cheltuiască urgent 165 de miliarde de euro pe drumuri, şine şi poduri. Germania urmează să primească 39 de miliarde de euro din fonduri de coeziune până în 2027.
 
Trump i-a avertizat pe aliaţii NATO la începutul acestui an că, în calitate de preşedinte, va încuraja Rusia să facă „orice naiba vrea” dacă membrii alianţei nu îşi vor îndeplini obiectivul de cheltuieli pentru apărare.
 
Polonia în special a exercitat presiuni asupra comisiei pentru a cheltui mai mult pentru apărare. Varşovia şi-a cheltuit 4,1% din PIB pentru armată în acest an, dublu faţă de ţinta NATO şi intenţionează să atingă 4,7% în 2025. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici