- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România şi Ungaria au aprobat proiecte de cooperare transfrontalieră
România şi Ungaria au selectat 90 de proiecte din cele 196 depuse în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră dintre cele două state, care vor primi finanţare din fonduri europene de 13 milioane de euro, a anunţat, miercuri, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei.
România şi Ungaria au aprobat proiecte de cooperare transfrontalieră (Imagine: fullstriedahead.com)
Primul apel de proiecte a fost lansat la sfârşitul anului trecut şi s-a adresat în special proiectelor care pregătesc investiţii de amploare (realizarea de studii, planuri), dar şi celor care vizează activităţi de stimulare a cooperării, a schimbului de experienţe şi parteneriatelor în domenii precum transportul, comunicaţiile, protecţia mediului, piaţa forţei de muncă, cercetarea-dezvoltarea, inovaţia, educaţia, sănătatea şi cooperarea între comunităţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%
-
Vasile Bănescu a comentat rezultatul alegerilor: Drumul spre sinucidere naţională e nebănuit de scurt şi aparţine populismului
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
Fiecare proiect va fi implementat în cooperare de către parteneri români şi maghiari. Demararea implementării primelor proiecte, precum şi semnarea primelor contracte de finanţare urmează a avea loc începând cu luna septembrie.
Cel de-al doilea apel de proiecte dispune de fonduri în valoare de peste 104 milioane de euro.
Comitetul Comun de Selecţie a propus spre a fi elaborate în detaliu 120 de Note Conceptuale (concepte de proiecte), însă decizia finală privind acordarea finanţării va putea fi luată doar după încheierea celei de a doua etape a selecţiei. Valoarea totală a a finanţării solicitate prin cele 120 de note se ridică la 185,5 milioane de euro.
Al doilea apel de proiecte oferă oportunităţi de finanţare pentru proiecte concrete de infrastructură, dar şi pentru proiecte de investiţii la scară redusă în aria eligibilă. Se preconizează construcţia şi reabilitarea mai multor drumuri de legătură şi a unor rute de biciclete, înfiinţarea mai multor centre de dezvoltare a afacerilor şi a unor centre de cercetare.
Printre altele, vor putea fi demarate mai multe proiecte care vizează protecţia mediului, dezvoltarea în comun a sistemului de apărare împotriva inundaţiilor şi de gospodărire a apelor, modernizarea tehnologiilor regionale de management a deşeurilor şi a serviciilor medicale, precum şi prevenirea şi tratamentul diferitelor boli şi afecţiuni în zona de frontieră româno-maghiară.
Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România oferă sprijin financiar pentru dezvoltarea comună a zonei de frontieră româno-maghiare în intervalul 2007-2013.
Zona de frontieră eligibilă cuprinde judeţele Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés şi Csongrád pe partea ungară şi judeţele Satu Mare, Bihor, Arad şi Timiş pe partea română.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO