România susţine menţinerea fondurilor pentru agricultură şi de coeziune la nivelul actual

România va susţine menţinerea fondurilor pentru agricultură şi cele de coeziune la nivelurile actuale, poziţia oficială privind dezbatererea rectificării bugetului european urmând să fie supusă aprobării Guvernul, a declarat joi ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului România susţine menţinerea fondurilor pentru agricultură şi de coeziune la nivelul actual

România susţine menţinerea fondurilor pentru agricultură şi de coeziune la nivelul actual (Imagine: Mediafax Foto)

El a arătat că în contextul actual al României, fondurile pentru agricultură reprezintă un suport şi în ceea ce priveşte alte obiectice ale UE, cum ar fi accesul la educaţie, explicând că numărul studenţilor din mediul rural reprezintă doar 5-10% din persoanele cu studii universitare.

"Accesul tinerilor din mediul rural la învăţâmânt, mai ales la cel universitar, este limitat în principal datorită nivelului de trai foarte scăzut. În aceste condiţii, politica agricolă comună într-o ţară ca România reprezintă de fapt o componentă a celorlalte obiective de la nivelul Uniunii", a spus Vosganian.

Ministrul Economiei şi Finanţelor a explicat că România va scoate în evidenţă nevoia de a restrânge diferenţele mari dintre mediul rural şi urban.

El a arătat că dezbatarea privind bugetul EU se suprapune pe desbaterea internă privind îmbunătăţirea structurii fiscal-bugetare. În opinia lui Vosganian, un alt obiectiv al României îl reprezintă reducerea economiei naturale şi subterane, precum şi eficientizarea utilizării banului public.

"Ne aflăm într-un proces amplu de adaptare la metodologia UE a sistemului de administrare fiscală şi a statisticilor. De asemenea, am început demersuri pentru a stabili metodologia de elaborare a bugetelor multianuale", a precizat Vosganian.

Comisarul european pentru Multilingvism, Leonard Orban, a arătat că după această dezbatere publică, Comisia va formula o primă propunere la sfârşitul acestui an sau începutul lui 2009. Reforma bugetului UE va fi dezbătută de Parlamentul şi Consiliul European în 2010 şi 2011 şi va fi urmată de propunerea finală a CE privind exerciţiul bugetar care începe în 2014.

În ceea ce priveşte politica de coeziune, România aduce ca argument în favoarea menţinerii unei ponderi importante nevoia de convergenţă reală în contextul unei Uniuni fără discrepanţe majore. În opinia preliminară formulată de MEF se propune chiar o creştere a alocărilor pe cap de locuitor în ţările şi regiunile mai puţin dezvoltate. În acelaşi timp, România susţine menţinerea principiului alocării naţionale şi regionale care să permită regiunilor de dezvoltare să beneficieze cu adevărat de avantajele politicii de coeziune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici