- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (10.01.2025, 07:08)
- Georgiana Mihalache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România, ţara cu 35 de cabinete stomatologice publice şi 17.000 private
România este ţara cu 35 de cabinete stomatologice publice şi 17.000 private. Românii plătesc integral pentru serviciile de stomatologie, statul decontează doar 6% din cheltuieli, de zece ori mai puţin faţă de Franţa sau Germania, notează Ziarul Financiar.
Urmărește
728 afișări
Deşi suntem pe primele locuri la numărul de medici stomatologi, pacienţii nu ajung în cabinete, acolo unde o consultaţie costă 200 lei, iar un detartraj între 300 şi 350 lei. Bugetul Casei de Asigurări pentru stomatologie este de 6% din afacerile generate de întreg domeniul. În Franţa ajunge la 65%, potrivit OCDE. În plus, din mediul rural lipsesc cabinetele stomatologice, majoritatea clinicilor fiind în marile oraşe.
Doar 6-7% din cheltuielile românilor din cabinetele stomatologice sunt susţinute din fonduri publice, în baza contribuţiei lunare la asigurarea obligatorie de sănătate. În comparaţie, în Franţa sau Germania circa 65% din cheltuieli sunt acoperite de stat, potrivit datelor dintr-un raport realizat de Comisia Europeană şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Donald Trump afirmă că pregăteşte o întâlnire cu Vladimir Putin pentru a discuta despre războiul din Ucraina
-
Adrian Sârbu: Ordonanţa-trenuleţ nu va rezolva nimic. Bugetul României e o cutie neagră urât mirositoare. Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
Specialiştii amintesc despre paradoxul din piaţa locală, unde, cu toate că sunt printre cei mai mulţi medici dentişti raportat la numărul de locuitori, numărul consultaţiilor este scăzut.
„Numărul scăzut de consultaţii în România este legat de costurile crescute plătite de pacienţi, din cauza decontării slabe din partea statului. Peste 90% dintre dentişti lucrează în sectorul privat, unde majoritatea populaţiei nu îşi permite să acopere îngrijirea orală“, se arată în raport.
Media la nivel naţional arată că un român nu ajunge nici măcar o dată pe an la o consultaţie stomatologică, numărul mediu de consultaţii stomatologice fiind de 0,3, potrivit datelor OCDE. În comparaţie, media europeană este de două vizite pe an la dentist, cu ţări precum Olanda unde oamenii merg de mai bine de trei ori pe an la stomatolog.
Ca exemple de bună practică, specialiştii menţionează programe bine conturate pentru a promova prevenţia problemelor dentare încă de la vârste fragede în Olanda şi Croaţia.
Costurile la stomatolog în România au crescut chiar şi cu 50% în decurs de câţiva ani pentru proceduri comune precum detartraj şi consultaţie. O consultaţie ajunge la 200 lei în Capitală, în vreme ce detartrajul costă 300-350 lei.
Numărul de angajaţi din cabinetele dentare se apropie de 20.000, din cele mai recente date. Mulţi dintre aceştia lucrează în sistem de colaborare cu clinicile private, iar piaţa este aproape în totalitate una privatizată. Doar 35 de cabinete în proprietate publică mai sunt la nivelul întregii ţări. De altfel, şi numărul cabinetelor a avut o creştere semnificativă, de la 12.000 de unităţi în 2013 la aproape 17.000 un deceniu mai târziu, în 2023.
Totuşi, decalajele dintre mediul urban şi cel rural nu s-au redus, în continuare în sate fiind o lipsă acută de medici stomatologi în zone extinse. Astfel, costului deja crescut pentru serviciile stomatologice private i se adaugă şi cel de transport până în cel mai apropiat oraş cu medic sau cabinet stomatologic.
În ultimii ani, piaţa stomatologică a atras atenţia şi investitorilor din fondurile de private equity şi jucătorilor din piaţa sănătăţii generale, care au achiziţionat businessuri din acest sector pentru a le dezvolta. Câteva exemple sunt fondul de investiţii EquiLiant Capital, fondat de fraţii Pavăl, proprietarii Dedeman, fondul de private equity Abris Capital Partners, dar şi reţeaua Regina Maria, care a preluat clinicile Dr. Leahu.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Elon Musk: Am epuizat suma cumulativă a cunoștințelor umane
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce faci atunci când nu te vede nimeni? Locuitorii din Utah au cele mai multe curiozități și se informează despre sex
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Corina Ungureanu a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 15 ani de când s-a retras din gimnastică
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:15
Lukaşenko refuză observatorii OSCE la alegerile prezidenţiale din Belarus
-
astăzi, 11:06