Autorităţile ar trebui să verifice care este potenţialul rezervelor statului şi să orienteze alimentaţia publică spre produsele româneşti, recomandă Valeriu Tabără, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe lonescu-Şiseşti” (ASAS), într-un comunicat remis joi MEDIAFAX.
Tabără susţine că nu există evaluări pertinente ale importurilor şi exporturilor pentru ultimii ani, nu se ştie clar nici ce resurse alimentare are România la acest moment.
Valeriu Tabără spune că este clar că românii consumă cel mai mult produse din import, iar dependenţa de importuri ar putea avea efecte grave asupra posibilităţilor de alimentaţie a populaţiei în condiţiile în care sunt impuse tot mai multe restricţii de circulaţie.
„Este o greşeală uriaşă făcută de România în domeniul producţiei agro-alimentare în ce priveşte neasigurarea necesarului de produse agro-alimentare din producţia internă”, spune el.
Tabără recomandă autorităţilor să ia măsuri precum scutirea de impozite şi taxe a producţiei agricole, asigurarea subvenţiilor şi a surselor financiare, deschiderea unor magazine de proximitate cu produse româneşti, susţinerea lanţului alimentar fără marii intermediari.
În timp ce România importă circa 80% din alimentele de consum, producătorii autohtoni rămân cu marfa în stocuri, iar pieţele sunt pustii. În acelaşi timp, rafturile supermarketurilor se golesc rapid.