- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România trebuie să investească masiv în infrastructură pentru a deveni centru logistic în ECE
România trebuie să aloce sume consistente pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, în ciuda constrângerilor bugetare, astfel încât să-şi poată valorifica potenţialul natural de a deveni un centru logistic în Europa Centrale şi de Est, potrivit PricewaterhouseCoopers România.
România trebuie să investească masiv în infrastructură pentru a deveni centru logistic în ECE (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)
"Lipsa finanţării este problema crucială pentru toate tipurile de infrastructură de transport, atât la nivel local, naţional, cât şi internaţional. În cazul României, acolo unde nevoia dezvoltării proiectelor de infrastructură de transport este foarte mare, statul român trebuie să pregătească o strategie de investiţii pe termen lung. Cu toate constrângerile bugetare actuale, România trebuie să aloce sume consistente dezvoltării infrastructurii de transport pentru a putea valorifica la maximum potenţialul natural al ţării de a deveni un centru logistic în regiunea Europei Centrale şi de Est, potenţial generat de doi factori principali: proximitatea pieţelor dezvoltate din Europa Centrală şi deschiderea la Marea Neagră prin portul Constanţa, adevărată poartă de acces a Europei dinspre Asia", a declarat într-un comunicat Daniel Anghel, Partener, Impozite şi Taxe Indirecte, PricewaterhouseCoopers România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
El a menţionat că acordarea unor facilităţi la import, cum ar fi amânarea plăţii TVA la import, ar elimina costul prefinanţării TVA pentru companii şi ar încuraja volumul de tranzacţii desfăşurate în portul Constanţa.
"În plus, o astfel de măsură ar atrage investiţii majore în România şi ar contribui decisiv la dezvoltarea infrastructurii şi la crearea de noi locuri de muncă", a mai spus Anghel.
Potrivit unui sondaj realizat de PwC în 29 de ţări, blocajele în ceea ce priveşte infrastructura de transport la nivel internaţional se vor menţine până în 2030, iar statele industrializate vor fi cele care vor avea în continuare infrastructura de transport cea mai performantă.
"Deşi pieţele emergente, precum India sau Rusia, investesc în prezent masiv în infrastructura de transport, acestea nu vor putea să-şi aducă infrastructura la acelaşi nivel cu al ţărilor dezvoltate până în 2030", se arată în comunicat.
PricewaterhouseCoopers oferă servicii de audit financiar, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri, specializate pe diferite sectoare, având peste 163.000 de angajaţi în 151 de ţări.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO