România trebuie să transmită CE date privind patru combinate siderurgice

România a respectat obligaţiile din Tratatul de aderare la UE în sectorul siderurgic, dar mai trebuie să transmită Comisie Europene, până la 20 ianuarie 2010, o serie de date referitoare la combinatele Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, ArcelorMittal Hunedoara şi ArcelorMittal Galaţi.

Urmărește
64 afișări
Imaginea articolului România trebuie să transmită CE date privind patru combinate siderurgice

România trebuie să transmită CE date privind patru combinate siderurgice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"România şi-a respectat obligaţiile din Tratatul de aderare, respectiv neacordarea de ajutor de stat după 2004 şi închiderea tuturor capacităţilor de producţie uzate fizic şi moral din sectorul siderurgic", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Rapoartele finale de monitorizare a sectorului siderurgic din România asupra activităţii din 2008, precum şi analiza detaliată a viabilităţii de lungă durată a companiilor siderurgice au fost discutate la Bruxelles în 15 decembrie într-o şedinţă a reprezentanţilor CE, ai Ministerului Economiei, Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, Departamentului pentru Afaceri Europene şi ai Consiliului Concurenţei, precum şi ai Reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE la Bruxelles.

Potrivit concluziilor acestor discuţii, companiile TMK Reşiţa şi Tenaris-Donasid Călăraşi au finalizat complet procesul de restructurare-viabilizare, fiind apreciate de reprezentanţii Comisiei
Europene ca exemple pozitive pentru toate celelalte companii monitorizate, inclusiv din alte ţări care au aderat la UE, se menţionează în comunicat.

"În cazul Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, ArcelorMittal Hunedoara şi ArcelorMittal Galaţi mai sunt necesare unele date legate în principal de consolidarea viabilităţii economico-financiare pe termen lung relativ la productivitatea muncii, costurile de fabricaţie, consumurile energetice şi de materii prime, concentrarea investiţională pe obiective tehnologice şi de mediu", potrivit sursei citate.

Aceste informaţii urmează a fi elaborate de companii şi transmise CE de către Ministerul Economiei, până la 20 ianuarie 2010.

Tratatul de aderare a României la UE prevede monitorizarea procesului de restructurare-viabilizare a sectorului siderurgic în perioada 2004-2008. Companiile cu activităţi siderugice au elaborat în 2004 planuri individuale de viabilitate prin care s-au angajat că ajutorul de stat primit va fi utilizat eficient pentru atingerea parametrilor europeni de viabilitate de lungă durată.

De asemenea, România s-a angajat să nu mai acorde ajutor de stat în siderurgie după 2004 şi să închidă capacităţile de producţie uzate fizic şi moral.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici