- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România urcă două poziţii, pe locul 21, într-un top privind atractivitatea în energia regenerabilă
România a urcat două poziţii, pe locul 21, într-un clasament al celor mai atractive 35 de state în domeniul energiei regenerabile, realizat de compania de consultanţă Ernst&Young.
În raport se arată că România a câştigat un punct în indicele general pentru energie regenerabilă, care a urcat astfel la 44 de puncte, în condiţiile în care capacitatea instalată de energie eoliană se va dubla până la sfârşitul acestui an, la 1 gigawatt.
Compania spaniolă Iberdrola urmează să construiască în România cel mai mare parc eolian terestru la nivel mondial, care, după finalizare, va avea o capacitate de 1,5 gigawaţi. Parcul din Dobrogrea urmează să fie construit în mai multe etape, în perioada 2011-2017.
În domeniul energiei eoliene, România a avansat şase poziţii în clasament, pe locul 18.
În cazul energiei solare, România a coborât două locuri, pe poziţia 24.
Clasamentul este condus de China, Statele Unite şi India.
Între ţările din sud-estul Europei, Grecia ocupă poziţia a 10-a, Polonia este pe 14, iar Bulgaria, intrată pentru prima oară în top, pe 32.
Potrivit raportului, ultimele câteva luni au fost nu doar tumultoase în Orientul Mijlociu şi nordul Africii, ci şi confuze pentru pieţele energiei regenerabile, atenţia fiind din nou îndreptată spre securitatea livrărilor de energie şi instabilitatea preţului petrolului.
Daunele produse la centrala nucleară de la Fukushima de cutremurul şi tsunamiul din Japonia măresc totodată interesul pentru sursele de energie regenerabilă.
"China se află pe prima poziţie datorită diersificării portofoliului de energie regenerabilă, în special a parcurilor marine de energie eoliană. Acest trend există şi în Taiwan, Marea Britanie şi ţările nordice", potrivit E&Y.
Statele Unite s-au menţinut pe locul al doilea. Preşedintele Barack Obama şi-a exprimat sprijinul pentru acest tip de energie, dar opoziţia republicanilor provoacă un blocaj.
Principala barieră pentru lansarea unor noi proiecte ample de energe eoliană este lipsa lichidităţilor.
În privinţa Europei, E&Y notează că măsurile guvernamentale de reducere a cheltuielilor duc la scăderea preţurilor celulelor solare, în timp ce costul mare al mărfurilor afectează producătorii din domeniul energiei solare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Mişcarea prin care românii ar putea avea un preţ mult mai mic la gaz din 2026. ”Ne-am putea decupla de la acest mecanism”
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO