- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România va împrumuta peste 500 de euro pe secundă în 2012
Anul viitor statul va împrumuta cel puţin 16,13 miliarde de euro, respectiv o medie de 511 euro în fiecare secundă, pentru a acoperi deficitul bugetar (diferenţa dintre venituri şi cheltuieli) dar mai ales pentru a "rostogoli" datoriile făcute până acum, respectiv pentru a le plăti prin noi credite.
România va împrumuta peste 500 de euro pe secundă în 2012 (Imagine: Shutterstock)
Din suma totală, circa 2,6 miliarde de euro vor fi împrumutate doar pentru a putea plăti dobânzile la împrumuturile deja luate, în creştere cu 30% faţă de suma de circa 2,1 miliarde de euro plătită anul acesta în acelaşi scop. Bugetul alocat dobânzilor va fi astfel comparabil cu cel al Sănătăţii, de exemplu.
Ponderea datoriei publice în PIB, de circa 40%, este încă mult sub pragul impus prin tratatul de aderare, de 60% din PIB, şi mult mai mică decât în cazul altor state care au acum probleme privind capacitatea de a se mai împrumuta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Liga Naţiunilor: România - Kosovo, de la 21:45. A fost anunţată echipa de start
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
-
Ciolacu va pune la dispoziţie explicaţiile Ucrainei în privinţa interdicţiei lui George Simion
Spre comparaţie, datoria publică guvernamentală a Poloniei era de circa 195 de miliarde de euro la începutul acestui an, faţă de doar 46,19 miliarde de euro în cazul României.
Rezultă astfel o datorie medie pe cap de locuitor de peste 5.100 de euro în cazul polonezilor şi de 2.160 de euro în cazul românilor (calculat la o populaţie de 38,1, respectiv 21,4 milioane de locuitori).
Cu toate acestea, ritmul de creştere a datoriei publice este unul deosebit de ridicat. La finele lunii august nivelul datoriei a fost de peste 207 miliarde de lei, în timp ce la începutul lui 2008 era de doar 82,3 miliarde de lei. Rezultă astfel că în doar trei ani de criză, incluzând aici şi a doua parte a anului 2008, datoria publică a României a crescut cu 150%.
"Trebuie să ţinem cont că o parte din datorie nu a fost folosită. A fost atrasă, mă refer la FMI, dar nu a fost cheltuită. Ea există acolo, la BNR. Nivelul datoriei publice este relativ sub control. Problema ar putea apărea, dacă ne uităm la Grecia, din ponderea datoriei în valută, în euro în special, care este destul de mare în România", a declarat pentru Gândul Matei Păun, managing partner BAC Investment.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO