"Răspunsul Uniunii Europene este categoric nu. E considerat ajutor de stat (subvenţia pentru îngrăşăminte – n.r.). Acest lucru este valabil pentru tot anul, pentru toţi anii", a spus Sârbu, într-o conferinţă de presă.
El a adăugat că România a solicitat, de asemenea, prelungirea cu trei ani a perioadei în care pot fi acordate anumite ajutoare de stat în agricultură.
"Noi am făcut demersuri să mai prelungim cu trei ani de zile, datorită situaţiei dificile din agricultură", a arătat Sârbu.
România poate aplica, timp de trei ani de la aderarea la UE, până în 2010, o serie de ajutoare de stat în agricultură, notificate şi aplicate şi înainte de data aderării.
Sârbu a precizat că, în ciuda nemulţumirii fermierilor şi a sindicatelor din chimie din cauza neacordării subvenţiei din sector, România nu îşi poate perimte să acorde aceste subvenţii, existând riscul blocării fondurilor europene.
Ilie Sârbu a semnat, la sfârşitul lunii ianuarie, împreună cu preşedintele Federeaţiei Sindicatlor Libere din Chimie şi Petrochimie (FSLCP), Achille Duţu, un acord prin care se angaja "să conlucreze cu Ministerul Economiei şi Ministerul Finanţelor Publice pentru emiterea în regim de urgenţă a unui act normativ, prin care fermierii care au culturi agricole înfiinţate pot beneficia de o subvenţie de 4000 lei pe hectar pentru achiziţionarea de îngrăşăminte chimice".
Sârbu a precizat că i-a fost "forţată mâna" cu acel acord, prin care s-a angajat de fapt să solicite Comisiei Europene aprobarea unei astfel de subvenţii.
Sindicaliştii din chimie şi petrochimie au pichetat au organizat proteste la începutul lunii aprilie din cauza "tergiversării" de către Guvern a emiterii unui act normativ pentru sprijinirea achiziţionării, de către fermieri, a îngrăşămintelor chimice pentru culturile agricole.