"Cel mai bine ar fi băncile să dea drumul la creditare. A fost o conjunctură acum, dar în maximum două-trei săptămâni cred că se va relua finanţarea. Sistemul bancar nu are probleme, dar şi-au luat toţi măsuri de precauţie. Din câte înţeleg, există o stagnare în a acorda credite", a spus Chiţoiu.
El a arătat că firmele trebuie să-şi continue activitatea, dar în momentul de faţă creditul fiscal ar fi foarte scump, iar sistemul informatic al ANAF impune executarea imediată a celui care nu-şi achită obligaţiile.
"Dacă nu vor avea lichidităţi, va fi o mare problemă. Cu sistemul informatic actual îl blochezi pe loc (n.r. – firma debitoare), dar interesul nostru este să îl laşi în viaţă şi să îţi plătească. Asta a fost toată filosofia guvernării liberale, să nu intervii foarte mult în economie", a adăugat preşedintele ANAF.
Potrivit lui Chiţoiu, veniturile la bugetul de stat sunt în grafic, iar dacă ultimul trimestru va merge ca până în prezent, vor atinge 35% din PIB la finalul anului, iar prin includerea fondurilor europene ponderea va urca la 38% din PIB.
El a ţinut să precizeze că programul de guvernare al PNL pentru următorii patru ani presupune menţinerea cotei unice şi o scădere suplimentară a contribuţiilor de asigurări sociale cu zece puncte procentuale, politică de care este nevoie mai ales în aceste momente de criză.