Românii nu caută all inclusive în Grecia. Vor alege această destinaţie indiferent ce decide Guvernul

Românii care merg în vacanţe în Grecia nu sunt atraşi în mod special de sistemul all inclusive, astfel că decizia de a merge în această ţară va fi influenţată în foarte mică măsură de planurile noului guvern de la Atena de a reduce acest tip de turism, potrivit turoperatorilor români.

Urmărește
1872 afișări
Imaginea articolului Românii nu caută all inclusive în Grecia. Vor alege această destinaţie indiferent ce decide Guvernul

Românii nu caută all inclusive în Grecia; vor alege această destinaţie indiferent ce decide Guvernul

"Grecia este prima destinaţie pe care o aleg românii pentru vacanţe în străinătate şi sunt îndrăgostiţi de această ţară. Grecia a fost pe primele pagini ale ziarelor din cauza crizei în ultimii ani, cu ideea că falimentează, că iese din zona euro etc., şi totuşi numărul turiştilor români a crescut an de an, urmând trendul european", a declarat pentru MEDIAFAX Cristian Pandel, proprietarul agenţiei Christian Tour, care trimite cei mai mulţi turişti români în Grecia, respectiv peste 100.000 pe an.

Cristian Pandel administrează de anul trecut un hotel de patru stele în insula grecească Corfu.

Noul premier al Greciei, Alexis Tsipras, a declarat război serviciilor de turism all-inclusive, chiar dacă aduc economiei elene venituri anuale de două miliarde de euro, cu intenţia ca prin măsuri fiscale şi legislative să descurajeze acest sistem pentru a facilita revenirea la turismul tradiţional.

Tsipras, liderul partidului de extemă stânga Syriza care a câştigat alegerile de duminică din Grecia, consideră că serviciile all-inclusive îndepărtează turiştii de economia locală, ţinându-i în incinta hotelurilor şi departe de micile afaceri, conform Daily Mail.

Din acest motiv, premierul a promis să reducă acest tip de turism de masă în Grecia, care s-a dezvoltat în ultimele câteva decenii.

Cristian Pandel a afirmat că, anul trecut, numărul mare de turişti care au ales Grecia a creat probleme reale în sezon, când la multe hoteluri nu mai puteau fi găsite camere libere.

"Cererea şi contractele făcute de giganţii europeni din industrie pentru 2015 vor determina şi în acest an o creştere a turismului în Grecia. Din discuţiile cu hotelierii greci am aflat că chiar şi atunci când merg all inclusive în această ţară, turiştii români aleg în foarte multe zile din vacanţă să iasă în oraş şi să mănânce la tavernele greceşti. Sunt unii dintre cei mai apreciaţi turişti, pentru că cheltuiesc sume importante în vacanţe", a mai spus Cristian Pandel.

Alin Burcea, proprietarul Paralela 45, una dintre cele mai importante agenţii de turism din România, şi vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), spune că în Grecia merg anual circa 250.000 de turişti români, dintre care o cincime se cazează în structuri all inclusive.

"Nu se vor desfiinţa hotelurile all inclusive, nu a afirmat asta premierul. Ideea este să nu se mai dezvolte. În Grecia nu sunt foarte extinse structurile all inclusive, şi chiar dacă s-ar elimina all inclusive şi s-ar înlocui cu pensiune completă, nu ar fi un şoc. Pentru Grecia, all inclusive nu este tradiţional şi nici pentru agenţiile româneşti nu ar fi ceva de mare impact", crede Burcea.

El apreciază că fluxul de turişti către Grecia va continua să crească, pentru că în această ţară turiştii nu merg doar la 5 stele all inclusive, ca în Turcia, ci se cazează şi la studiouri, vile, la 2 stele, 3 stele sau aparthoteluri.

"Semnalul este că nu se doreşte dezvoltarea all inclusive pentru că dispar micile taverne, restaurante şi magazine, ceea ce este corect. Grecia are celebrele taverne, cu muzică grecească şi dansuri, care sunt o atracţie mult mai mare decât sistemul all inclusive", mai spune Alin Burcea.

Noul premier elen a promis să reducă acest tip de turism de masă în Grecia, care s-a dezvoltat în ultimele câteva decenii.

Guvernul ar putea interzice vânzarea de terenuri aflate în proprietatea statului către dezvoltatorii de mega-complexuri turistice şi ar putea modifica legislaţia privind taxa pe valoare adăugată, urmând ca actualele centre de vacanţă să suporte taxe mai ridicate.

"Nu dorim să continuăm cu actualul model de exploatare intensivă a turismului", a spus Tsipras.

Noul regim guvernamental nu vrea să interzică total sistemul all-inclusive, ci să încurajeze modelul vacanţelor tradiţionale, în care vizitatorii folosesc barurile tradiţionale, restaurantele şi atracţiile locale.

"Este evident că fiecare persoană răspunzătoare (din guvern) are dreptul să ia orice măsură i se pare benefică pentru ţară şi economie. Dacă asta se va întâmpla într-adevar - ceea ce nu cred că se va petrece prea curând -, atunci pot spune că Grecia nu a fost şi nu este <<patria all inclusive-ului", precum asta este Turcia. La acest moment multe hoteluri din Grecia nici nu oferă all inclusive, iar cele care fac asta sunt, în mare măsura, departe de ceea ce se găseşte în Turcia. Prin urmare, clienţii care sunt fani all inclusive nu merg neapărat în Grecia", a afirmat Dragoş Anastasiu, proprietarul grupului Eurolines, unul dintre cei mai mari operatori de turism din România.

El crede că, pe de altă parte, Grecia este atât de frumoasă şi oferă atât de multe oportunităţi, încât dacă oferta va fi fără all inclusive sau acest sistem va fi mai scump, acest lucru nu va avea un efect dramatic pentru turişti, în general, sau români, în special.

"Vor cumpăra cazare cu demi-pensiune sau cu pensiune completă şi tot se vor duce în Grecia. Eu cred cu tărie că intervenţia statului în astfel de chestiuni nu duce, de regulă, la efectul scontat, pentru că agenţii economici vor găsi soluţii în aşa fel încât clienţii lor să fie mulţumiţi. În concluzie, nu cred că ar fi o măsură care să aibă un efect economic pozitiv pentru Grecia şi care ar transmite un mesaj încurajator turiştilor din toată lumea, dar dacă va exista, nu va impacta major turismul spre Grecia", apreciază Anastasiu.

În Grecia continentală şi insulară există sute de hoteluri all-inclusive, în staţiuni precum Agios Nikolaos din Creta şi Kardamena în Kos.

Serviciile all-inclusive sunt populare pentru familiile cu un buget limitat care ştiu că odată ce plătesc biletele nu mai suportă cheltuieli suplimentare pentru masă, băuturi şi distracţie.

Acest sistem este însă un dezastru pentru comercianţii locali şi proprietarii de restaurante, pentru că turiştii nu mai ies din incinta hotelurilor.

Touroperatorii britanici au încheiat contracte pe termen lung cu hotelurile all-inclusive din Grecia, ceea ce face improbabil ca modificările fiscale să afecteze turiştii în acest an.

"Grecia îşi va păstra în continuare supremaţia ca destinaţie pentru români datorită mai multor aspecte: cadrul natural unic, multe insule şi fiecare diferită în felul ei, oameni foarte primitori, cu tradiţii, credinţă şi idei compatibile pâna la identificare cu ale românilor... Orice ştire negativă despre criza din Grecia s-a dovedit că nu are efect asupra consumatorului; aceleaşi convulsii ca şi la noi, dar niciun risc real pentru turişti. Grecia rămâne, totuşi, cea mai sigură destinaţie pentru turiştii români, alături de România", a mai spus Cristian Pandel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici