- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (05.10.2018, 10:15)
- Alina Botezatu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Românii rămân cu puţini bani pentru economii, investiţii sau distracţie. Cheltuielile totale ale populaţiei au crescut la 85,7% din venituri, în cel de-al doilea trimestru al anului
Cheltuielile totale ale populaţiei au reprezentat 85,7% din veniturilor totale, în trimestrul al doilea al acestui an, în creştere de la ponderea de 84% din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor transmise vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Urmărește
534 afișări
Românii rămân cu puţini bani pentru economii, investiţii sau distracţie. Cheltuielile totale ale populaţiei au crescut la 85,7% din venituri, în cel de-al doilea trimestru al anului
Veniturile totale medii lunare au reprezentat, în trimestrul al doilea 2018, în termeni nominali, 4.151 lei pe gospodărie, o creştere de 24,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (822 de lei), şi 1.589 lei pe persoană, o majorare de 25,7% (325 de lei), reiese din datele transmise vineri de INS. Veniturile totale cuprind ansamblul încasărilor băneşti provenite din diferite surse de provenienţă pentru care nu există obligaţia de restituire şi veniturile în natură (evaluate în lei).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ucraina primește 1 miliard de dolari de la Japonia și UK în cadrul programului Băncii Mondiale
-
Armata israeliană a interceptat o rachetă lansată din Yemen
-
Efectele declaraţiilor lui Trump despre Groenlanda: Danemarca va întări apărarea teritoriului
-
Infotrafic: ploaia şi zăpada îngreunează traficul pe mai multe şosele din România
Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în trimestrul al doilea 2018, în medie, de 3.558 lei lunar pe gospodărie, o creştere de 27,2% (761 de lei), şi de 1.362 de lei pe persoană, o majorare de 28,2% (300 de lei). Cheltuielile totale cuprind ansamblul cheltuielilor băneşti, indiferent de destinaţie şi contravaloarea consumului din resursele proprii ale gospodăriilor.
O persoană din mediul urban a obţinut venituri de 1.941,41 de lei, în trimestrul al doilea al acestui an, o creştere de 28% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar una din mediul rural de 1.178,92 lei, o majorare de 21,4%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
În aceleaşi perioade, o persoană din mediul urban a cheltuit 1.657,43 lei, o creştere de 32,4%, în timp ce una din mediul rural a cheltuit 1.018,24 lei, o majorare de 21%.
Din veniturile totale, veniturile băneşti au fost, în medie, de 3.843 lei lunar pe gospodărie, în aprilie - iunie, o creştere de 27,6% (832 de lei), comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, şi de 1.471 lei pe persoană, o majorare de 28,7% (328 de lei). Ponderea acestora a crescut la 92,5% din totalul veniturilor, de la 90,4% în aceeaşi perioadă a anului trecut.
În schimb, veniturile în natură au fost de 307 lei lunar pe gospodărie, o scădere 3,8%, iar cele pe persoană au fost de 118 lei, o scădere de 2,5%.
Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri, reprezentând 67,5% din veniturile totale ale gospodăriilor, în creştere de la 61,2% în aceeaşi perioadă a anului trecut.
La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea:
- veniturile din prestaţii sociale - 18,4%, în scădere de la 21,7%, în aceeaşi perioadă a anului trecut;
- veniturile din agricultură - 2,2%, aproape de nivelul de 2,3%;
- veniturile din activităţi neagricole independente - 2,2%, de la 2,3;
- cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei - 1,1%, în scădere de la 1,4%;
- veniturile în natură - 7,4% (în scădere de la 9,6%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,2%, în scădere de la 8,2%).
Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul al doilea, în medie, 35,2% din consumul gospodăriilor, pondere aproape similară cu cea de 35,8% din aceeaşi perioadă a anului trecut.
„Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.)”, se subliniază în comunicatul de presă al Statisticii.
În schimb, cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc., deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei, doar 0,6%.
Citește pe alephnews.ro: O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Tu cum păstrezi spiritul Crăciunului? Liana Nica: „Privește-ți interiorul ca pe un brad pe care îl împodobești cu emoții bune”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva fostului ministru al Agriculturii!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe