- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (22.09.2010, 11:18)
- Adrian Dumitrache , Adrian Dumitrache ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Românii trebuie să economisească anual 3.700 euro pentru a trăi decent la pensie
Fiecare român care urmează să se pensioneze până în 2051 va trebui să economisească în medie, anual, suma de 3.700 de euro pentru a-şi menţine un nivel de trai similar celui dinainte de pensie, a declarat, miercuri, într-o conferinţă, directorul general al Aviva Asigurări de Viaţă, Mihai Popescu.
Urmărește
44 afișări
Salariaţii din România trebuie să economisească anual 3.700 euro pentru a trăi decent la pensie (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
"Cifra este rezultatul unei analize efectuate de grupul Aviva şi compania de consultanţă Deloitte în ţările europene. Practic, deficitul total al pensiilor în România ajunge la 40,2 miliarde de euro, echivalentul a peste o treime din PIB-ul naţional. La nivelul Europei, deficitul anual al pensiilor se ridică la 1.900 miliarde de euro", a spus Popescu.
El a explicat că prin deficitul pensiilor se înţelege diferenţa dintre venitul necesar pentru un nivel de trai adecvat la pensionare şi suma de bani pe care oamenii se aşteaptă în prezent să o primească drept pensie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Potrivit rezultatelor analizei, deficitul de pensii ajunge la 68,8 miliarde de euro în Polonia, 25,3 miliarde de euro în Cehia şi 9,5 miliarde de euro în Ungaria.
"În medie, fiecare polonez ar trebuie să economisească în medie, anual, suma de 3.400 de euro, respectiv 4.600 de euro fiecare salariat din Cehia. Cel mai bine stau angajaţii din Ungaria, care ar trebuie să economisească 1.900 de euro în fiecare an", a mai spus şeful Aviva Asigurări de Viaţă.
El a arătat că, dacă nu se iau măsuri rapide şi importante, cea mai mare parte din forţa de muncă din România se va confrunta cu un nivel de trai foarte redus la pensie.
"În următorii 40 de ani, 11 milioane de persoane se vor pensiona în România, ceea ce înseamnă puţin mai mult de jumătate din populaţia actuală şi de aproape trei ori mai mult decât numărul actual de angajaţi, respectiv 4,68 milioane", a menţionat Popescu.
Potrivit acestuia, fiecare persoană trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru viitorul său, iar companiile de asigurări de viaţă au datoria de a le oferi clienţilor toate informaţiile de care au nevoie, astfel încât produsele pe care le achiziţionează să fie în concordanţă cu necesităţile personale.
Raportul Aviva arată că persoanele mai în vârstă vor trebui să se bazeze pe mai multe modalităţi de economisire pentru a obţine un venit suficient la pensie, în timp ce persoanele mai tinere au o perioadă mai mare la dispoziţie să-şi mărească economiile anuale pentru pensie.
Astfel, tinerii cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani trebuie să economisească 1.300 euro în fiecare an pentru a reduce decalajul financiar şi a păstra un nivel de trai decent, în timp ce pentru categoria de vârstă de 30 - 40 ani suma care trebuie economisită ajunge la 1.700 euro.
"Pentru cei care acum au 50 ani şi se vor pensiona în următorii 15 de ani, suma necesară de economisit se ridică la 4.800 euro/an, pentru că au mai puţini ani la dispoziţie pentru a acumula pentru perioada de după pensionare", a afirmat Popescu.
Potrivit studiului, persoanele care nu îşi pot suplimenta veniturile la pensie prin economii sau alte bunuri, precum proprietăţi imobiliare, vor trebuie fie să lucreze peste vârsta de pensionare, fie să se pensioneze mai târziu, fie să accepte un nivel de trai mult redus la pensie.
"Deja unele ţări se aşteaptă ca numărul de persoane care lucrează peste vârsta de pensionare să se dubleze în următorii 10 ani. Pe de altă parte, creşterea vârstei de pensionare cu cinci ani ar reduce deficitul pensiilor cu o treime, ceea ce ar ajuta, dar nu ar rezolva problema pe deplin", a explicat reprezentantul asigurătorului.
Popescu a menţionat că una din ipotezele luate în calcul la efectuarea analizei a fost evoluţia veniturilor salariaţilor români, care se vor ajunge, în 2023, la 80% din salariul mediu înregistrat în toatele statele membre ale Uniunii Europene.
Asigurătorul român este parte a grupului britanic Aviva, care a investit de la înfiinţare, în 1999, peste 270 milioane de lei în dezvoltarea operaţiunilor din România.
Aviva Asigurări de Viaţă are un capital social de 165,62 milioane de lei, controlat de Aviva International Holding Limited (Marea Britanie) - 99,9998% şi CGU România Holdings SRL - 0,0002%.
Pe piaţa românească, grupul britanic mai deţine Aviva Pensii Private (pensii private obligatorii). Aviva este unul dintre cele mai mari grupuri financiare din Marea Britanie.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Legea pensiilor nu va fi revotată
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
astăzi, 10:40