Romgaz a fost inclusă pe lista finală la licitaţia pentru explorarea unor câmpuri gazeifere din Irak

Ministerul Petrolului din Irak a publicat joi lista finală cu cele 47 de companii precalificate să participe la o licitaţie programată la sfârştul lunii mai, pentru drepturi de explorare la 12 perimetre de gaze şi petrol, printre acestea figurând şi Romgaz.

Urmărește
219 afișări
Imaginea articolului Romgaz a fost inclusă pe lista finală la licitaţia pentru explorarea unor câmpuri gazeifere din Irak

Romgaz a fost inclusă pe lista finală la licitaţia pentru explorarea unor câmpuri gazeifere din Irak (Imagine: Shutterstock)

Gigantul american Exxon Mobil, cea mai mare companie petrolieră listată din lume, a dispărut din varianta finală a listei, iar cea mai notabilă apariţie este Syrian General Oil, transmite Reuters.

Exxon Mobil a deranjat Bagdadul prin semnarea unui acord de explorare cu guvernul regional din Kurdistan, considerat ilegal de către autorităţile centrale.

Anul trecut, Ministerul Petrolului din Irak a exclus compania americană Hess Corp din licitaţie după ce a semnat mai multe acorduri cu guvernul din Kurdistan.

Printre companiile precalificate pentru licitaţie se numără BP şi Shell (Marea Britanie), Chevron (SUA), CNOOC şi CNPC (China), Eni (Italia), Gazprom, Rosneft şi Lukoil (Rusia), Glencore (Elveţia), Statoil (Norvegia) şi Total (Franţa).

Companiile selectate se pot asocia în consorţii pentru explorarea perimetrelor scoase la licitaţie.

Câmpurile petrolifere şi gazeifere din Irak au fost neglijate în ultimele decenii, din cauza războaielor şi sancţiunilor economice.

Licitaţia pentru explorarea celor 12 blocuri este programată pentru 30-31 mai, după ce a fost amânată de mai multe ori, şi ar putea creşte rezervele Irakului cu aproximativ 820 miliarde metri cubi de gaze şi 10 miliarde barili de petrol.

Guvernul de la Bagdad a îmbunătăţit în februarie condiţiile de organizare a licitaţiei, renunţând la prevederea ca orice proiect să aibă o companie irakiană printre parteneri.

Licitaţia se va concentra în principal pe drepturi de explorare a zăcămintelor de gaze, iar perimetrele sunt situate în zone izolate din vestul şi centrul ţării. Astfel, perimetrele ar fi destinaţii riscante de investiţie, din moment ce sunt mai dificil de protejat împotriva unor eventuale atacuri ale insurgenţilor, potrivit Reuters.

Companiile vor putea extrage imediat eventuale zăcăminte de gaze descoperite, însă guvernul şi-a asigurat opţiunea de a împiedica o companie să exploateze rezervele de petrol în schimbul unei compensaţii financiare.

Singura companie românească în rândul celor 47 de candidaţi precalificaţi pentru licitaţie este Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, controlat de stat prin Ministerul Economiei.

Ministerul Petrolului va accepta oferte de la companii din SUA, Franţa, China, Japonia, Rusia, Marea Britanie, Italia, Emiratele Arabe Unite, Elveţia, Egipt, Croaţia, Coreea de Sud, Kuweit, India, Pakistan, Indonezia, Vietnam, Malaezia, Thailanda, Olanda, Angola, Norvegia, Siria şi Turcia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici