Rompetrol a luat "toate măsurile" pentru a investi 350 milioane dolari după aprobarea memorandumului

Rompetrol a luat "toate măsurile pregătitoare" pentru a investi 350 milioane dolari în România, într-o centrală pe platforma Petromidia şi extinderea reţelei de benzinării, în baza acordului cu Guvernul prin care statul va primi 200 milioane dolari pentru un pachet de acţiuni la companie.

Urmărește
336 afișări
Imaginea articolului Rompetrol a luat "toate măsurile" pentru a investi 350 milioane dolari după aprobarea memorandumului

Rompetrol a luat "toate măsurile" pentru a investi 350 milioane dolari după aprobarea memorandumului (Imagine: Mediafax Foto)

Investiţiile ar urma să fie derulate pe parcursul a trei ani.

"Ne bucură faptul că, în sfârşit, Guvernul român este dispus să îşi asume paşii necesari pentru aplicarea Memorandumului semnat cu grupul Rompetrol. Sperăm ca acest anunţ va fi urmat la scurt timp şi de măsuri concrete pentru eliminarea stării de incertitudine apărută la sfârşitul anului 2013. Din punctul nostru de vedere, am luat toate măsurile pregătitoare pentru îndeplinirea angajamentelor asumate în Memorandum imediat ce Guvernul finalizează procesul de adoptare", a declarat luni, într-un comunicat, vicepreşedintele grupului Rompetrol, Azamat Zangulov.

Potrivit memorandumului, statul va încasa 200 milioane dolari prin răscumpărarea de către compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare.

De asemenea, KazMunaiGaz, acţionarul majoritar al Rompetrol, promite să înfiinţeze un fond care va investi în proiecte din domeniul energetic.

"Am identificat şi realizat paşii pregătitori pentru proiecte cu o valoare de aproximativ 350 milioane de dolari, reprezentând o treime din valoarea fondului", a spus Zangulov.

Din cele 350 milioane de dolari, Rompetrol va utiliza 150 milioane de dolari pentru costrucţia unei centrale de cogenerare pe platforma rafinăriei Petromidia. Celelalte 200 milioane de dolari vor fi alocate extinderii reţelei de benzinării în România, care cuprinde în prezent 450 de unităţi.

Premierul Victor Ponta i-a cerut săptămâna trecută ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, să pregătească, împreună cu Ministerul Justiţiei, un proiect de act normativ prin care Guvernul să aprobe memorandumul cu Rompetrol, spunând că vrea să salveze compania şi imaginea ţării faţă de investitori.

Zangulov afirma la sfârşitul lunii decembrie că memorandumul de înţelegere dintre Guvern şi Rompetrol ar putea fi aprobat de Executiv în luna ianuarie.

În luna noiembrie, legea de aprobare a memorandumului de înţelegere între statul român şi Rompetrol, în legătură cu care preşedintele Traian Băsescu a formulat o sesizare la Curtea Constituţională, a fost declarată neconstituţională. Băsescu a arătat că Preşedinţia nu a atacat pe fond memorandumul şi, ca atare, el a rămas în vigoare, arătând că premierul Victor Ponta va trebui să şi-l asume prin hotărâre de guvern, "dacă simte nevoia".

Cu activităţi de rafinare, petrochimie, retail, trading, explorare, producţie şi servicii industriale, grupul Rompetrol este prezent în 12 ţări şi are peste 7.000 de angajaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici