Rompetrol dă în judecată Guvernul, pentru cota prea mică de emisii CO2

Rompetrol a acţionat în instanţă Guvernul, considerând că a primit o cotă de emisii poluante (CO2) insuficientă în raport cu capacitatea de rafinare de la Petromidia, iar primul termen de judecată a fost stabilit pentru 11 septembrie, potrivit Biroului de presă al companiei.

Urmărește
78 afișări
Imaginea articolului Rompetrol dă în judecată Guvernul, pentru cota prea mică de emisii CO2

Petromidia, una dintre cele două rafinării ale grupului Rompetrol (Imagine: Mediafax Foto)

"Petromidia a primit în 2007 o cotă de 760.000 tone de dioxid de carbon, la o capacitate de rafinare de 3,5 milioane tone de ţiţei anual, în timp ce Petrobrazi (cea mai mare rafinărie a Petrom - n.r.), cu 4,5 milioane tone de ţiţei rafinat anual, a primit 1,6 milioane tone. Necesarul nostru este de un milion de tone de dioxid de carbon", au menţionat reprezentanţii companiei.

Rompetrol afirmă că Petromidia, una dintre cele două rafinării ale grupului, va avea nevoie de o cotă de 1,3 milioane tone de dioxid de carbon în 2009, când capacitatea de rafinare va creşte la cinci milioane tone de ţiţei pe an.

Comisia Europeană (CE) a redus, în luna octombrie a anului trecut, cu 20,7% cotele anuale de emisii de dioxid de carbon alocate industriei româneşti pentru perioada 2008-2012, de la 95,7 milioane de certificate, cât solicitase statul român pentru toate activităţile economice, la 75,9 milioane de certificate. Totodată, CE a diminuat cu 10% plafonul emisiilor pentru 2007, de la 83,9 milioane certificate, număr stabilit de autorităţile române prin planul naţional de alocare, la 74,8 milioane certificate.

România a cerut Tribunalului Comunităţilor Europene, la sfârşitul anului trecut, să anuleze decizia Comisiei Europene de a reduce cota de emisii poluante, invocând depăşirea atribuţiilor şi încălcarea principiului nediscriminării, însă decizia CE rămâne valabilă până la hotărârea instanţei. Guvernul s-a conformat hotărârii Comisiei şi a redus, prin hotărâre, cota emisiilor poluante, fără a renunţa la solicitarea adresată Tribunalului Comunităţilor Europene.

Diminuarea plafonului naţional cu 19,7 milioane certificate, în perioada 2008-2012, dacă executivul de la Bruxelles nu va reveni asupra deciziei, va determina cheltuieli suplimentare anuale de 691 milioane euro pentru companiile din sectorul energetic, inclusiv rafinării, sau care lucrează în domeniul metalelor feroase, industria mineralelor, celulozei şi hârtiei, obligate să cumpere certificate de pe piaţă, la un preţ de 35 euro/document estimat în prezent pe piaţa europeană a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

Aceste cheltuieli pot ajunge până la 1,9 miliarde euro, în situaţia în care se plăteşte 100 euro/certificat, cât reprezintă valoarea penalităţii pentru depăşirea unei tone de dioxid de carbon (CO2), în perioada 2008-2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici