Roubini: România are creştere economică în U, dacă îşi face temele nu contează situaţia din Grecia

România are o revenire lentă a economiei, în formă de U, la fel ca statele dezvoltate, deşi după o recesiune se aşteaptă o creştere mult mai robustă, în formă de V, afirmă economistul Nouriel Roubini, arătând că ţările din regiune care continuă reformele nu vor fi afectate de situaţia din Grecia.

Urmărește
132 afișări
Imaginea articolului Roubini: România are creştere economică în U, dacă îşi face temele nu contează situaţia din Grecia

Roubini: România are creştere economică în U, dacă îşi face temele nu contează situaţia din Grecia (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Potrivit lui Roubini, profesor de economie la Universitatea din New York, deşi majoritatea ţărilor din regiune au o revenire mai consistentă, ele trebuie să se menţină pe o politică de austeritate fiscală, să continue reformele structurale şi să finalizeze procesul de privatizare.

Economistul crede că statele emergente din UE nu vor fi afectate de situaţia din Grecia, chiar şi în situaţia restructurări datoriilor statului elen, pe care o consideră de fapt ca cea mai bună soluţie pentru Europa.

"Dacă vă faceţi treaba intern, veţi ieşi din probleme, dar dacă nu va faceţi temele, atunci nu va conta ce se întamplă cu datoria Greciei", a spus Roubini.

El crede că măsurile dure adoptate de statele emergente au început să-şi arate roadele, cum ar fi în Ungaria şi România, chiar dacă mai sunt încă de realizat unele ajustări, iar unele ţări se confruntă cu presiuni inflaţioniste şi se apropie de ciclurile electorale.

Economistul american a menţionat că în România aproape jumătate din coşul de consum al populaţiei este reprezentat de alimente şi energie.

În opinia lui Roubini, opţiunea BNR de a menţine nemodificată rata dobânzii este cea mai potrivită alegere de politică monetară, întrucât mişcări într-o direcţie sau alta ar stimula şi mai mult capitalurile străine sau ar mări presiunile inflaţioniste.

Roubini a câştigat notorietate în ultimii ani după ce a avertizat în 2007 că va urma o criză a creditelor.

Produsul Intern Brut a crescut cu 0,6% în primul trimestru, faţă de ultimelele trei luni ale anului trecut, astfel că România a ieşit tehnic din recesiune după doi ani şi jumătate. Faţă de trimestrul corespunzător din 2010, PIB a urcat cu 1,6% în serie brută şi cu 0,3% în serie ajustată sezonier.

La nivelul Uniunii Europene, creşterea economică a fost de 0,8% faţă de ultimul trimestru din 2010 şi de 2,5% comparativ cu perioada similară a anului trecut, cifrele fiind identice şi pentru zona euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici