- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Roubini: România are încă impresia că economia "duduie" în 2012
Economia globală ar putea intra din nou în recesiune, mult mai repede decât se estimase până acum. Noua dilemă economică este cum poate un stat să îşi asigure o creştere economică suficient de sănătoasă pentru a evita o nouă recesiune, în condiţiile în care este supraîndatorat, în care băncile au portofolii departe de a fi performante şi creditarea este blocată, scrie presa străină.
Roubini: România are încă impresia că economia "duduie" în 2012 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Nouriel Roubini, profesorul de economie care a prevestit criza financiară din 2008, a declarat, într-un interviu acordat marţi, că dacă până acum două-trei luni credea că "furtuna perfectă" va avea loc în 2013. Acum însă, "slăbiciunea economiei SUA, a zonei euro şi a Marii Britanii, a devenit evidentă, astfel că scăderea (economică, n. r.) va avea loc mai repede", a explicat Roubini, conform Bloomberg.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
"Punctul culminant ar putea fi atins în 2013 sau chiar mai devreme. Depinde foarte mult de instrumentele de politică monetară avute la dispoziţie (de către state, n.r.)", a adăugat el.
La incapacitatea economiei SUA de a crea noi locuri de muncă, deci de a putea miza pe o creştere a consumului, respectiv o evoluţie mai bună a PIB, se adaugă şi tensiunile din zona euro, care par a fi mai mari ca niciodată. De cealaltă parte a oceanului, Curtea Constituţională din Germania tocmai a limitat puterea Guvernului de a sprijini fondurile folosite pentru salvarea financiară a unor state precum Grecia sau Portugalia iar guvernul de la Atena este acuzat de unele voci că nu va respecta condiţiile impuse de UE şi FMI pentru a fi salvat.
Băncile din SUA se tem că ar putea fi afectate de problemele celor din Europa
Neîncrederea se resimte însă cel mai puternic în cadrul sistemului bancar. "În timp ce Europa se luptă să limiteze impactul crizei datoriilor suverane, cea mai mare frică de pe continent este că unele bănci, importante, ar putea cădea, ceea ce ar putea crea pe pieţele financiare o panică similară cu cea apărută după falimentul Lehman, în septembrie 2008", scrie New York Times. Rezultatul acestei situaţii este că instituţiile financiare americane, care dispun încă de cantităţi mari de lichiditate, din ajutoarele de stat primite până acum, evită să acorde împrumuturi pe termen scurt.
Graficele neîncrederii din sistemul bancar european. De la stânga la dreapta: creşterea dobânzii la care băncile se împrumută între ele, creşterea depozitelor pe care băncile le fac la Banca Centrală Europeană, scăderea indicelui bursier S&P Euro Financials (care reflectă evoluţia celor mai importante companii financiare din Europa) şi scăderea indicelui S&P 500 (care reflectă evoluţia celor mai importante companii listate pe bursa din New York)
Citeşte mai multe despre noua recesiune economică pe www.gandul.info
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO