- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Roubini: Statele cu deficite bugetare mari au nevoie de austeritate fiscală
Statele care se confruntă cu deficite bugetare mari au nevoie de austeritate fiscală, dar şi de reforme structurale, orientate către piaţă, pentru că asta ar putea face diferenţa şi ar putea absorbi volatilităţile pe termen scurt, a spus Nouriel Roubini, profesor de economie la New York University, supranumit "Doctor Doom" pentru previziunile economice predominant pesimiste pe care le înaintează.
Roubini: Statele cu deficite bugetare mari au nevoie de austeritate fiscală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
El a arătat că metodele prin care deficitul bugetar poate fi redus, respectiv de scădere a cheltuielior sau o creştere a veniturilor, este o decizie a guvernului din fiecare ţară.
Roubini a atras însă atenţia că procesul de reducere a deficitului trebui să fie progresiv şi sustenabil.
"Nevoia unei austerităţi fiscale nu poate fi schimbată", a spus Roubini, prezent la Forumul Financiar 2010 organizat la Bucureşti de Forum Invest.
El a explicat că, în cazul ţărilor de la "periferia" zonei euro, doar banii care sunt alocaţi în cadrul unor aranjamente cu UE sau instituţii financiare nu sunt suficienţi pentru ca statul respectiv să iasă din criză, fiind nevoie de reforme semnificative.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
"Banii pe care îi oferă FMI şi Uniunea Europeană au venit cu o cantitate mare de condiţionalităţi, au venit cu ajustări dureroase", a explicat Roubini.
Economistul a menţionat că statele de la "periferia" zonei euro s-au confruntat în trecut cu creşteri de salarii peste ratele de productivitate, o apreciere reală a monedelor şi un avans al deficitelor de cont curent, iar în prezent au nevoie, pe lângă o reducere a deficitelor bugetare, şi de o creştere a competitivităţii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO