Roubini: Statele europene trebuie să suplimenteze mecanismul destinat susţinerii zonei euro

Statele europene trebuie să suplimenteze fondurile mecanismului destinat susţinerii economiilor cu probleme financiare din zona euro, dacă vor să evite destrămarea uniunii monetare, apreciază economistul american Nouriel Roubini, citat de publicaţia Le Monde.

Urmărește
25 afișări
Imaginea articolului Roubini: Statele europene trebuie să suplimenteze mecanismul destinat susţinerii zonei euro

Roubini: Statele europene trebuie să suplimenteze mecanismul destinat susţinerii zonei euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Roubini, cunoscut pentru previziunile sale mai mult pesimiste, consideră că sunt veridice mai multe scenarii privind depăşirea crizei din zona euro.

"În primul, ideal, ajutoarele acordate prin intermediul Fondului european de stabilitate financiară reuşesc să rezolve problemele zonei euro şi să calmeze investitorii. În acest scenariu, după opinia mea, vor trebui puşi pe masă mai mulţi bani", a afirmat Roubini.

Cancelarul german Angela Merkel a repetat vineri că Fondul de 750 de miliarde de euro, înfiinţat în primăvară, dispune de resurse suficiente.

Al doilea scenariu prevede o integrare fiscală mai profundă în zona euro pentru rezolvarea problemelor structurale ale regiunii.

"Va fi necesar, însă, ca unele state să renunţe la o parte din suveranitate, ceea ce va fi dificil în special pentru Irlanda şi Germania", a spus economistul.

A treia opţiune este aceea a restructurării datoriilor suverane ale ţărilor cu probleme, ceea ce va presupune ca mai multe state să iasă din uniunea monetară.

Restructurarea datoriilor ar putea fi cea mai bună soluţie pentru reducerea presiunilor pentru anumite state, a mai spus Roubini, care consideră că situaţia financiară a Franţei este la fel de rea ca şi cea a Spaniei sau Portugaliei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici