Rubla a atins un nou minim record, pe fondul noilor sancţiuni impuse de UE

Rubla a coborât la un nou minim istoric faţă de dolar pentru a doua şedinţă consecutiv, după ce Uniunea Europeană a inclus pe lista sancţiunilor mai multe companii din domeniul energiei, printre care şi gigantul Rosneft, informează Bloomberg.

Urmărește
404 afișări
Imaginea articolului Rubla a atins un nou minim record, pe fondul noilor sancţiuni impuse de UE

Rubla a atins un nou minim record, pe fondul noilor sancţiuni impuse de UE (Imagine: Shutterstock)

Rubla a scăzut cu 0,6%, la 37,726 unităţi pentru un dolar, înregistrând astfel un declin de 2% la nivelul săptămânii.

De asemenea, rubla a coborât cu 0,4% faţă de moneda europeană, la 48,672 unităţi pentru un euro.

Deprecierea semnificativă a rublei vine ca urmare a noilor sancţiunile impuse de UE, care vizează 15 companii din Rusia. Prin aceste noi măsuri, UE blochează finanţarea datoriei pentru trei dintre cele mai importante companii ruseşti din energie, şi anume Rosneft, Transneft şi filiala petrolieră a Gazprom - Gazprom Neft.

În acest sens, preşedintele SUA Barack Obama a declarat că Statele Unite "vor înăspri şi înmulţi" măsurile împotriva Moscovei, în domenii ca finanţele, energia şi apărarea.

În replică, Dimitri Pescov, unul dintre purtătorii de cuvânt ai preşedintelui rus Vladimir Putin a afirmat că Rusia ar putea interzice importurile de haine şi maşini la mâna a doua din Uniunea Europeană.

Preţul petrolului Brent nu a trecut de pragul de 100 de dolari pe baril, dar a înregistrat o creştere de 0,4%, ajungând la 98,42 de dolari pe baril. Miercuri, preţul barilului de petrol Brent a coborât la cel mai scăzut nivel din aprilie anul trecut.

Obligaţiunile cu maturitate în 2027 au urcat pentru prima oară în ultimele cinci zile, astfel că randamentul lor a scăzut la 9,68%.

Indicele Micex al bursei din Moscova a avansat cu 0,5%, reducând declinul de la nivelul săptămânii la 1,2%.

Acţiunile celui mai mare producător de petrol din Rusia, Rosneft, au crescut cu 1%. De asemenea, titlurile celui mai mare furnizor de gaze naturale din Europa, Gazprom, au urcat cu 0,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici