Rusia a propus Turciei să interzică trecerea tancurilor petroliere prin strâmtorile din Marea Neagră

Rusia a propus Turciei să interzică trecerea tancurilor petroliere prin strâmtorile din Marea Neagră, ţiţeiul urmând a fi transportat prin două oleoducte, potrivit publicaţiei ruseşti Izvestia, preluată de agenţia Ria Novosti.

Urmărește
41 afișări
Imaginea articolului Rusia a propus Turciei să interzică trecerea tancurilor petroliere prin strâmtorile din Marea Neagră

Rusia a propus Turciei să interzică trecerea tancurilor petroliere prin strâmtorile din Marea Neagră (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ideea reducerii traficului prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele şi transportării petrolului prin intermediul oleoductelor Burgas-Alexandroupolis şi Samsun-Ceyhan va fi discutată de o comisie bilaterală interguvernamentală în perioada 11-12 mai. Problema va fi ridicată de preşedinţii Turciei şi Rusiei. Moscova a propus, de asemenea, ca cele două oleoducte să fie gestionate de un singur organism.

Autorităţile ruse susţin că strâmtorile Mării Negre sunt mult prea aglomerate, iar navele au nevoie de mult timp pentru a le depăşi.

Companiile petroliere arată, însă, că transportul maritim este mai ieftin şi eficient din punct de vedere al volumului. Transneft, operatorul reţelei de conducte petroliere din Rusia, vehiculează ideea ca strâmtorile să fie folosite doar pentru transportarea produselor derivate din ţiţei.

Burgas-Alexandroupolis este un proiect ruso-bulgaro-grec prin care se vrea transportarea de petrol rusesc dinspre portul bulgăresc Burgas spre oraşul elen Alexandropoulis. Conducta ar urma să aibă o lungime de 280 de kilometri. Discuţiile privind construirea oleoductului au durat mai mulţi ani şi s-au finalizat prin încheierea unui acord în 2007.

Samsun-Ceyhan este un proiect turcesc în care Rusia nu este implicată. Cu toate acestea, un memorandum de înţelegere ar putea oferi unor companii ruseşti sau italiene participaţii de până la 50%, notează Izvestia.

Turcia s-a angajat să facă din Ceyhan principalul port petrolier din lume.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici