- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rusia a semnat acorduri pentru South Stream cu Bulgaria, Grecia, Serbia şi Italia
Rusia a semnat, vineri, acorduri cu Bulgaria, Grecia, Serbia şi Italia pentru a accelera proiectul gazoductului South Stream şi a criticat SUA şi fostele state sovietice care susţin proiectul Nabucco, la care participă şi România.
Rusia a semnat acorduri pentru South Stream cu Bulgaria, Grecia, Serbia şi Italia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Agitaţia din jurul Nabucco este pornită de politicieni, în cele mai multe cazuri de dincolo de Atlantic, deoarece este un proiect politic şi nu economic", se arată într-un comunicat al Gazprom.
Acordul semnat cu statele partenere la dezvoltarea South Stream include şi un plan de dublare a capacităţii gazoductului de la 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale anual la 63 de miliarde de metri cubi de gaze.
La semnarea înţelegerii dintre grupul italian Eni şi cel rusesc Gazprom, care deţin participaţii de 50% în proiect, a fost prezent premierul rus Vladimir Putin şi cel italian Silvio Berlusconi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Rusia acoperă un sfert din consumul de gazele naturale din Europa, cu livrări de circa 150 de miliarde de metri cubi anual, iar proiectele North Stream şi South Stream au amplificat temerile ţărilor europene privind o accentuare a dependenţei de importurile ruseşti.
"Unii politicieni europeni, mai ales din noile state membre ale Uniunii Europene, sunt împotriva construirii unor noi conducte maritime. (...) Amintirile dependenţei de URSS nu-i lasă să cântărească toate avantajele şi dezavantajele unor asemenea proiecte", se arată în comunicatul Gazprom.
În pofida înţelegerilor semnate vineri, relaţiile dintre statele partenere sunt marcate de mai multe diferende. Grupul italian Eni vrea să vândă gaze naturale transportate de South Stream în toate statele tranzitate, nu doar în Italia, în timp ce Bulgaria refuză să permită Gazpromului să folosească infrastructura ţării de transport a gazelor, în loc să construiască o nouă conductă.
Gazoductul Nabucco, principalul rival al South Stream, este dezvoltat de un consorţiu la care participă Transgaz Mediaş, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) şi RWE (Germania).
În timp ce construcţia South Stream depinde de încheierea unor acorduri finale cu ţările de tranzit şi asigurarea finanţării, Nabucco are nevoie, în primul rând, de asigurarea gazelor naturale necesare pentru funcţionare.
Până în prezent, doar companiile BP şi Statoil, cu activităţi în Azerbaidjan, au acceptat să livreze gaze pentru Nabucco. Turkmensitanul, considerat unul dintre potenţialii furnizori, a refuzat să sprijine proiectul la o reuniune oraganizată, la începutul lunii mai, la Praga.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO