„Sunt complet de acord că este timpul să se schimbe ceva, adică această tradiţie, nu o regulă sau o lege. Chestiunea meritului este cea mai importantă, nu a naţionalităţii”, a afirmat Gurria, fost ministru al Finanţelor şi ministru de Externe în Mexic, într-o întâlnire cu presa la sediul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică de la Paris.
El a adăugat însă că ministrul francez al Finanţelor, Christine Lagarde, care pare favorită la ocuparea postului, are „fără îndoială” calităţile necesare pentru a fi un bun candidat.
Gurria s-a arătat totodată încrezător că zona euro va reuşi să-şi depăşească problemele, iar moneda euro va deveni o valută de rezervă tot mai importantă.
Dominique Strauss-Kahn, fost ministru al Finanţelor în Franţa, a demisionat joi din poziţia de director general al FMI, cedând presiunilor tot mai acute care s-au acumulat după ce a fost arestat la sfârşitul săptămânii trecute la New York, sub acuzaţii de tentativă de viol.
Strauss-Kahn îşi susţine nevinovăţia şi a fost eliberat vineri din închisoare pe cauţiune, urmând să fie judecat în arest la domiciliu sub supraveghere electronică.
De la înfiinţarea FMI şi a Băncii Mondiale, în 1945, poziţia de director general al Fondului a fost ocupată de un european, iar şefia BM a revenit unui american.
Arestarea lui Strauss-Kahn este văzută de economiile emergente ca o şansă de a impune un reprezentat propriu la vârful politicii economice şi financiare mondiale. Europa încearcă însă să-şi menţină influenţa la vârful FMI, iar Lagarde pare să aibă cele mai mari şanse la succesiune, deoarece beneficiază de sprijinul multor ldieri europeni, fără a avea aparent vreun concurent. De cealaltă parte, statele cu economii emergente nu au reuşit să se ralieze în spatele unui candidat unic.