Rusia devine grânarul lumii. Ţara a trecut în doar 20 de ani de la dependenţă de importuri de grâu la a reprezenta o cincime din vânzările mondiale

  • Rusia pare hotărâtă să-şi cimenteze statutul de forţă dominantă pe piaţa mondială a grâului, notează Bloomberg.
  • În decurs de 20 de ani, Rusia a trecut de la dependenţă de importuri de grâu la a reprezenta o cincime din vânzările mondiale, în condiţiile în care solurile sale fertile generează recolte mai mari la preţuri atractive.
Urmărește
3092 afișări
Imaginea articolului Rusia devine grânarul lumii. Ţara a trecut în doar 20 de ani de la dependenţă de importuri de grâu la a reprezenta o cincime din vânzările mondiale

Rusia devine grânarul lumii. Ţara a trecut în doar 20 de ani de la dependenţă de importuri de grâu la a reprezenta o cincime din vânzările mondiale

În decurs de 20 de ani, Rusia a trecut de la dependenţă de importuri de grâu la a reprezenta o cincime din vânzările mondiale, în condiţiile în care solurile sale fertile generează recolte mai mari la preţuri atractive.

Peste 100 de ţări, de la Egipt la Filipine, îi cumpără grâul, iar Rusia încearcă să extindă această listă adăugând pieţe unde grâul său a fost exclus din cauza regulilor privind calitatea cerealelor.

Această ambiţie a trecut de un punct de turnură săptămâna trecută când Algeria, un cumpărător major, a dat undă verde Rusiei să-şi acce­lereze livrările pe piaţa sa. O mişcare similară fusese făcută anterior de Arabia Saudită, o altă piaţă pe care Rusia s-a chinuit să pătrundă.

„Este evidentă creşterea masivă a producţiei şi expor­turilor din Rusia“, arată James Bolesworth, din cadrul com­pa­niei de consultanţă CRM Agri­Commodities. „Rusia a in­vestit masiv pentru a-şi creşte cota de piaţă, iar aceasta continuă să avanseze“.

Pe lângă lansarea vânzărilor către Arabia Saudită în acest an, Rusia şi-a crescut exporturile de grâu către ţări ca Turcia, Brazilia, Vietnam şi Tanzania în ultimii ani. Ajutată de a doua mare recoltă din istorie, Rusia este aşteptată să exporte 37,5 milioane de tone în acest sezon şi să-şi recupereze statutul de cel mai mare exportator al lumii.

Graţie livrărilor ieftine, Rusia a câştigat cotă de piaţă de la SUA, până la UE în ultimul deceniu, dominând vânzările către ţări ca Egiptul, unde a câştigat aproximativ 80% din licitaţii până acum în acest sezon. O suplimentare a vânzărilor către Algeria ar reprezenta o lovitură pentru francezi pentru că ţara le este cel mai important client, iar exporturile Franţei în afara UE sunt deja aşteptate să se înjumătăţească în acest sezon.

Totuşi, Rusia s-ar putea confrunta cu o competeţie sporită în următoarele luni din partea Canadei şi Australiei, unde recoltele sunt în creştere.

Gradul de sofisticare a fermierilor ruşi a crescut din momentul în care colectivele din era sovietică au lăsat locul deţinerii private a solurilor bogate. Aceştia folosesc veniturile în creştere pentru a investi în îngrăşăminte şi echipamente de ultimă oră pentru a-şi creşte producţia şi îşi extind capacităţile de înmagazinare pentru a deţine un control sporit asupra preţurilor.

„Recoltele lor sunt atât de bune, încât deschid noi pieţe an după an“, susţine Georgi Slavov, de la brokerul Marex Spectron.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici