Rusia ridică parţial embargoul impus importurilor de mere din Republica Moldova

Federaţia rusă reia începând de joi importul de mere din Republica Moldova, a anunţat organismul rus pentru protecţia consumatorilor Rosselhoznadzor, citat de site-ul moldovean de ştiri Unimedia.

Urmărește
353 afișări
Imaginea articolului Rusia ridică parţial embargoul impus importurilor de mere din Republica Moldova

Rusia ridică parţial embargoul impus importurilor de mere din Republica Moldova (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Măsura a fost anunţată de către autorităţile ruse cu titlu de "experiment", în urma unor consultări bilaterale între Serviciul rus pentru Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară şi Agenţia Naţională moldoveană pentru Siguranţa Alimentelor.

Potrivit Unimedia, de anularea parţială a embargoului beneficiază zece firme din Republica Moldova.

Cele zece companii sunt ''Prima-Nicatim'', ”SCUTARU VICTOR”, SRL ''UNGUREANCA'', ”Plaiul Birladean”, ”GRIMAFRUCT”, SRL ”Bona-Fruct”, SRL ”Bucuria-Saturn”, ”Agrodenidan”, ”Agrostar”, ”UNIT-OLIMP” SRL, precizează site-ul.

Rusia ameninţă însă că, în cazul în care normele sanitare şi criteriile Rosselhoznadzor vor fi încălcate, importurile vor fi întrerupte.

Două instituţii-cheie din Rusia însărcinate cu controlul fluxului alimentelor, Rosselhoznadzor şi Rospotrebnadzor, au interzis începând din vara lui 2014 importuri din Ucraina, Republica Moldova, UE şi SUA, în contextul sancţiunilor impuse de occidentali Rusiei, acuzată de implicare în conflictul din Ucraina.

Moscova este adesea acuzată că utilizează "arma comercială", invocând în special motive sanitare, ca mijloc de presiune diplomatică asupra vecinilor săi. Ea a utilizat această armă împotriva Ucrainei şi Republicii Moldova, ca reacţie la semnarea de către cele două foste republici sovietice a unui tratat de liber schimb cu UE.

Începând din 18 iulie, Rusia a interzis importurile de fructe din Republica Moldova, afirmând că a descoperit prezenţa unei "insecte periculoase şi dăunătoare".

Din 28 iulie, Rusia a decis să limiteze importurile de produse lactate, de fructe şi legume în conservă provenind din Ucraina, în contextul în care la începutul lui iulie Moscova a interzis şi importurile de cartofi din această ţară, evocând o infestare cu dăunători. Autorităţile ruse au reproşat produselor lactate ucrainene faptul că ar conţine reziduuri de antibiotice şi bacterii.

De asemenea, de la 1 august Rusia a decis să interzică importurile de fructe şi legume din Polonia.

Reprezentanţii autorităţilor europene au calificat aceste măsuri drept "represalii politice".

Potrivit Serviciului federal vamal rus, în 2013 importurile de legume din statele europene s-au ridicat la 935 de milioane de dolari, iar cele de fructe la 1,52 de miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
www.businessmagazin.ro
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie