Rusia şi Austria au semnat un acord pentru construirea gazoductului South Stream

Rusia şi Austria au semnat un acord pentru construirea gazoductului ruso-italian South Stream, destinat aprovizionării Europei cu gaze naturale.

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului Rusia şi Austria au semnat un acord pentru construirea gazoductului South Stream

Rusia şi Austria au semnat un acord pentru construirea gazoductului South Stream (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acordul a fost semnat la Viena de către ministrul austriac al Economiei, Reinhold Mitterlehner, şi de ministrul rus al Energiei, Serghei Şmatko, în prezenţa premierului rus, Vladimir Putin, şi a cancelarului austriac, Werner Faymann.

Separat, preşedintele Gazprom, Alexei Miller, şi preşedintele OMV, Wolfgang Ruttensdorfer, au semnat un acord cadru pentru colaborarea celor grupuri energetice.

Putin a subliniat că South Stream este un "proiect concurent" pentru Nabucco, unde un partener important este OMV. Nabucco ar trebui să transporte gaze naturale din Asia Cenrală, în special din regiunea Mării Caspice, către Europa, tranzitând Turcia şi Europa de Sud-Est, dar evitând Rusia.

El a pus din nou sub semnul îndoielii realizarea proiectului Nabucco, afirmând că "înainte de a construi ceva, trebuie asigurată semnarea contractelor de livrare de gaze naturale". El a făcut, astfel, aluzie la incertitudinile legate de sursele de gaze pentru Nabucco.

La rândul său, Faymann a amintit că circa 70% din necesarul de gaze al Austriei este importat din Rusia şi a adăugat că livrările efectuate prin intermediul South Stream sunt complementare energiei din resurse regenerabile.

Studiul de fezabilitate al tronsonului austriac al gazoductului va fi terminat la finele acestui an, se arată într-un comunicat al OMV. Decizia finală asupra investiţiilor pe care grupul le va face în proiect va fi luată în următoarele 18 luni.

Înaintea semnării înţelegerii cu Austria, Rusia avea încheiate acorduri bilaterale cu alte state de tranzit, respectiv Bulgaria, Grecia, Serbia, Slovenia şi Ungaria. Pe lângă Eni, grupul francez EDF se va alătura consorţiului care va construi South Stream.

Gazoductul, cu o lungime de circa 900 de kilometri, va trece pe sub Marea Neagră, din Novorosisk până la Varna, în Bulgaria. Proiectul este dezvoltat de Gazprom, cel mai mare producător şi exportator de gaze naturale din lume, şi de grupul italian Eni. Gazoductul va avea o capacitate de 31 de miliarde de metri cubi pe an, cu posibilitatea extinderii la 63 de miliarde de metru cubi pe an. Primele livrări sunt estimate pentru sfârşitul anului 2015.

Proiectul Nabucco, evaluat la 7,9 miliarde de euro, prevede construirea unui gazoduct cu o capacitate anuală de 31 de miliarde de metri cubi. Obiectivul gazoductului este facilitarea importului direct de gaze naturale din regiunea Caspică şi Asia Centrală, pe ruta Turcia - Bulgaria - România - Ungaria - Austria. România participă la proiect prin intermediul Transgaz, alături de grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom, de MOL Ungaria, Bulgargaz Bulgaria, BOTAS Turcia şi RWE Germania. Primele livrări ar urma să fie efectuate în 2014.

Biroul de presă al Ministerului Economiei a reiterat vineri că România ar putea fi una dintre ţările care vor fi tranzitate de gazoductul South Stream, având în vedere poziţia sa geografică, dar traseul definitiv al conductei nu a fost încă stabilit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici