- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rusia şi Ucraina au ajuns la un acord pe tema gazelor
Rusia şi Ucraina au încheiat duminică un acord pe tema gazelor care ar trebui să permită reluarea în scurt timp a totalităţii livrărilor de gaz rusesc către Europa, a declarat premierul rus, Vladimir Putin.
Rusia şi Ucraina au ajuns la un acord pe tema gazelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Aşa cum a asigurat partea ucraineană, livrările se vor relua în scurt timp integral", a declarat Putin, la încheierea unei întâlniri la Moscova cu omologul său ucrainean, Iulia Timoşenko, potrivit imaginilor transmise de televiziunea rusă.
Această întâlnire a avut loc după un minisummit organizat sâmbătă, la Kremlin, cu participarea oficialilor de rang înalt din mai multe state europene, dar care nu s-a soldat cu nici un rezultat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Această întâlnire încheie un maraton diplomatic calificat drept "ultima şansă" de către Comisia Europeană, din ce în ce mai exasperată de nenumăratele apogeuri ale crizei în cursul celor două săptămâni.
Europa, care nu mai primeşte gaz rusesc via Ucraina de zece zile, şi-a intensificat presiunile exercitate asupra celor doi adversari în ultimele zile, calificând situaţia drept inacceptabilă.
"Negocierile nu au fost uşoare, dar am găsit un teren de înţelegere care ne-a permis să semnăm aceste acorduri", a declarat Timoşenko, după întâlnire, apărând alături de Putin, pentru a anunţa acest acord după mai multe ore de negocieri.
"Imediat ce documentele privind tranzitul şi preţul gazelor vor fi semnate, tranzitul integral către Europa va fi reluat", a declarat ea.
Acordul precedent între cele două guverne prevede ca Rusia să vândă pe viitor gaz Ucrainei "la un preţ scăzut, bazat pe formula europeană", dar cu un rabat de 20 la sută pentru anul 2009 "cu condiţia ca preţul tranzitului să rămână la nivelul fixat pentru 2008", a explicat Putin.
"Începând de la 1 ianuarie 2010, Ucraina şi Rusia vor trece la preţuri europene pentru preţul gazelor şi pentru tranzit", a adăugat el.
Nici o cifră precisă nu este disponibilă pentru moment, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin.
Nimic nu a transpărut nici despre subiectul spinos al "gazului tehnic", respectiv cantitatea de gaz necesară pentru ridicarea presiunii în gazoductele ucrainene şi pe care nici Rusia şi nici Ucraina nu voiau să îl plătească.
Mai multe întreprinderi de gaz au fost contactate în ultimele zile pentru a se încerca înfiinţarea unui consorţiu care să se ocupe de furnizarea acestui gaz.
Cei doi premieri au desemnat grupurile energetice Gazprom şi Naftogaz să pună rapid la punct contractele pe baza noilor lor acorduri, potrivit lui Timoşenko. Odată ce contractele vor fi semnate, livrările vor fi reluate.
Potrivit celor două ţări, vor fi necesare între 24 şi 72 de ore de livrări neîntrerupte pentru ca gazul rusesc să ajungă din nou la clienţi.
Acest compromis, dacă va intra în vigoare aşa cum este prevăzut, ar putea încheia criza profundă instalată între cele două ţări de aproape două săptămâni şi în urma căreia au suferit clienţii europeni ai Gazprom.
Un sfert din gazul consumat în UE este cumpărat din Rusia şi majoritatea tranzitează Ucraina. Ţările din Europa de Est şi cele din Balcani, unele foarte dependente de gazul rusesc, au suferit în mod special din cauza crizei, care a coincis, în mare parte, cu un val de frig. Slovacia şi mai ales Republica Moldova şi Bulgaria şi-au încetinit funcţionarea în aceste ultime zile.
Un prim acord care să permită reluarea tranzitului, obţinut la sfârşitul săptămânii trecute de preşedinţia cehă a UE, s-a terminat, cele două părţi acuzându-se reciproc de un blocaj constant. Acesta prevedea desfăşurarea de observatori care să se ocupe de supravegherea tranzitului şi de împiedicarea "furturilor" de gaz de către Ucraina.
Moscova a înrerupt aprovizionarea Ucrainei cu gaz la 1 ianuarie 2009, dar tranzitul către Europa a continuat până la 7 ianuarie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:15
Ministrul de Externe din Ucraina susţine „pacea prin forţă” într-un mesaj către Marco Rubio
-
astăzi, 09:42
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE