Rusia şi Ucraina au ajuns la un acord preliminar în domeniul gazelor

Rusia şi Ucraina au ajuns la un acord preliminar în domeniul gazelor naturale, care ar putea pune capăt disputei care riscă să perturbe livrările către Europa în timpul iernii care se apropie.

Urmărește
526 afișări
Imaginea articolului Rusia şi Ucraina au ajuns la un acord preliminar în domeniul gazelor

Rusia şi Ucraina au ajuns la un acord preliminar în domeniul gazelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ucraina va plăti 3,1 miliarde de dolari până la sfârşitul acestui an, pentru gazele primite anterior, iar Rusia va furniza în schimb cel puţin 5 miliarde de metri cubi de gaze Ucrainei în lunile următoare, a declarat vineri, la Bruxelles, comisarul pentru Energie Guenther Oettinger, în urma discuţiilor cu miniştrii Energiei din cele două ţări, transmite Bloomberg.

Potrivit acordului, care trebuie să fie aprobat de guvernele fiecărei ţări, Ucraina va plăti 385 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, în următoarele şase luni. Preţul prevăzut în acord, este unul final, potrivit ofertei Gazprom, şi se află la nivelul superior al preţului considerat de UE că ar trebui plătit.

Uniunea Europeană, care depinde de gazele ruseşti care tranzitează Ucraina în proporţie de 15% din necesar, a încercat din luna mai să intermedieze un acord între Rusia şi Ucraina, pentru continuarea livrărilor. După ce o ultimă rundă de discuţii tripartite a eşuat în luna iunie, Rusia a oprit livrările de gaze destinate Ucrainei, din cauza unor facturi neplătite în valoare de 4,5 miliarde de dolari, la momentul respectiv. Datoria a urcat între timp la 5,3 miliarde de dolari, potrivit Gazprom.

Criza gazelor s-a declanşat după criza politică dintre Rusia şi Ucraina, provocată de înlăturarea de la putere a fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici. Gazprom a eliminat atunci un discount de preţ de care benefica Ucraina. Preşedintele Vladimir Putin a eliminat şi o reducere a taxei de export acordată Ucrainei în schimbul închirierii portului din Crimeea flotei ruseşti de la Marea Neagră. Rusia a anexat Crimeea în luna martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici