Rusia şi Ucraina au reluat negocierile-maraton pe tema contenciosului privind gazele naturale

Rusia şi Ucraina au reluat miercuri negocierile pe tema gazelor naturale, la Bruxelles, într-o atmosferă destinsă de amânarea până la 16 iunie a ultimatumului dat de Moscova Kievului pentru plata datoriei la gaze.

Urmărește
191 afișări
Imaginea articolului Rusia şi Ucraina au reluat negocierile-maraton pe tema contenciosului privind gazele naturale

Iuri Prodan şi Aleksandr Novak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comisarul european pentru Energie Günther Oettinger, mediator în vederea menţinerii livrărilor de gaze naturale către UE prin Ucraina, şi miniştrii Energiei rus Aleksandr Novak şi ucrainean Iuri Prodan, au început la ora 7.30 GMT (10.30, ora României) negocieri, care urmau să continue până miercuri după-amiaza, a anunţat Comisia Europeană (CE).

Oettinger a anunţat marţi seara că o soluţionare a contenciosului ruso-ucrainean are nevoie de "mai multe zile", iar partea rusă a mai slăbit presiunea înaintea noii runde de negocieri.

La finalul unei întâlniri, în noaptea de marţi spre miercuri, cu Oettinger, preşedintele-director general al furnizorului rus Gazprom Aleksei Miller a anunţat amânarea până în dimineaţa lui 16 iunie a ultimatumului care expira marţi, pe care Moscova l-a impus Kievului în vederea achitării datoriei la gaze în schimbul continuării livrărilor.

"Partea rusă a făcut un pas în favoarea continuării negocierilor intensive din ultima perioadă şi a decis ca trecerea la sistemul de preplată să fie amânată pentru luni, la ora 10.00", a declarat Miller.

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, publicat în noaptea de marţi spre miercuri, preşedintele rus Vladimir Putin, care a discutat la telefon despre acest subiect cu cancelarul german Angela Merkel, a cerut delegaţiei ruse să continue negocierile, cu "poziţii constructive", în vederea ajungerii la "un acord reciproc avantajos" între Ucraina şi Rusia.

- Blocaj asupra preţului gazelor naturale

Negocierile, la care participă atât Miller, cât şi omologul său de la grupul ucrainean Naftogaz Andrii Kobolev, se învârt în continuare în jurul preţului la gaze cerut de către Rusia, pe care l-a stabilit la un nivel fără echivalent în Europa, după instalarea puterii proeuropene.

Moscova a propus Kievului o reducere de 100 de dolari pentru mia de metri cubi - la preţul care a crescut la 1 aprilie de la 268 la 485 de dolari -, însă Ucraina a refuzat, a anunţat miercuri dimineaţa premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk.

"Cunoaştem capcanele ruşilor: reducerea lor este decisă de Guvern şi poate fi suprimată de Guvern. Propunerea noastră rămâne aceeaşi, trebuie schimbat contractul", a declarat Iaţeniuk în şedinţa Consiliului de Miniştri, transmisă în direct la televiziune.

Ziarul rus Kommersant a atribuit Comisiei Europene propunerea unui preţ în jurul a 360 de dolari pentru mia de metri cubi. Potrivit ziarului, reprezentanţi ruşi s-au dus la Moscova marţi pentru a-i raporta personal lui Vladimir Putin.

Gazprom insistă ca Ucraina să plătească toată datoria uriaşă la gaze pe care o are - aproximativ 4,5 miliarde de dolari -, ameninţând să treacă la un regim de plată în avans pentru efectuarea de livrări către Kiev. Un asemenea regim ameninţă aprovizionarea cu gaze a Ucrainei, pe teritoriul căreia tranzitează aproximativ 15% din importurile de gaze naturale ruseşti.

Gazprom a amânat deja ultimatumul de la 3 la 9 iunie, iar apoi de la 9 la 10 iunie, după ce a primit o primă plată de la Kiev, în valoare de 786 de milioane de dolari.

Atmosfera s-a mai destins marţi şi între Moscova şi Kiev, după ce noul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a anunţat crearea unor culoare umanitare - cerute de către Moscova - în zonele de luptă în estul separatist al Ucrainei.

"Am observat că toate părţile erau pregătite în vederea unei dezescaladări a crizei din Ucraina", a declarat marţi ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier, la finalul unei întâlniri cu omologii săi rus Serghei Lavrov şi polonez Radoslaw Sikorski la Sankt Petersburg, în Rusia.

"Nu spun că am găsit deja o soluţie la criză, însă escaladarea a lăsat loc unei noi atmosfere", a adăugat Steinmeier. "Vedem luminiţa de la capătul tunelului", a apreciat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici