OPEC a depăşit ţinta de producţie stabilită cu 500.000 barili pe zi în iulie, furnizând o cantitate de ţiţei de 30,2 milioane barili pe zi, conform unui sondaj Reuters. Arabia Saudită, principalul exportator mondial de petrol, este responsabilă de o mare parte a excesului de ţiţei.
"Cu excepţia Irakului şi a noilor membri care sunt înafara cotei OPEC, restul membrilor ar trebui să respecte nivelul la care s-au angajat", a precizat Khelil, citat de agenţia iraniană. Noilor membri ai OPEC, Angola şi Ecuador, le-a fost alocată cota de producţie la 1 ianuarie.
Arabia Saudită a pompat 9,7 miliooane de barili pe zi în iulie, cea mai mare cantitate din 1981, şi peste cota alocată în cadrul OPEC, de 8,943 milioane barili pe zi.
Preţul petrolului a scăzut la aproximativ 116 dolari pe baril, în cursul şedinţei de tranzacţionare de luni, după ce a consemnat nivelul record de 147 dolari în iulie.
Ministrul iranian al Petrolului a avertizat, la începutul lunii august, că membrii OPEC care au majorat producţia "trebuie să o aducă sub control" dacă preţul petrolului continuă să scadă. Subiectul va fi abordat la întrunirea din septembrie a organizaţiei, în cazul în care preţul va continua să se diminueze, a spus el.
Iranul, al doilea producător al OPEC, a furnizat 3,9 milioane barili de petrol pe zi în iulie, peste cota de 3,817 milioane barili.
Khelil, care este şi ministru al Energiei şi Minelor în Algeria, a vizitat, duminică, Iranul, împreună cu preşedintele statului Abdelaziz Bouteflika. Printre subiectele discutate de ministrul algerian cu omologul său iranian s-a aflat formarea unei organizaţii a exportatorilor de gaze naturale după modelul OPEC, a anunţat agenţia iraniană.
Khelil s-a pronunţat în favoarea formării unei organizaţii pentru studierea şi schimbul de opinii asupra pieţei gazelor.
Iranul doreşte să transforme Forumul Statelor Exportatoare de Gaze Naturale (GECF) într-o organizaţie mai activă, de tipul OPEC.