- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rusia va construi o centrală nucleară în Bulgaria
Bulgaria şi Rusia au semnat vineri, la Sofia, un contract de construcţie a unei centrale nucleare ruseşti în Bulgaria, în valoare de patru miliarde de euro.
Rusia va construi o centrală nucleară în Bulgaria
Acordul a fost semnat în cea de-a doua zi a vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin în capitala bulgară.
La începutul lui decembrie, Comisia Europeană a aprobat construirea centralei de la Belene, pe fluviul Dunărea, şi a două reactoare cu o capacitate de 1.000 de MW fiecare.
Este vorba de prima realizare a grupului rus Atomstroieksport într-o ţară a Uniunii Europene.
Consorţiul franco-german Areva şi Siemens, subcontractor al Atomstroieksport, trebuie să furnizeze echipamentele de securitate, sistemele de control şi gestiune, sistemele electrice şi elemente ale sistemelor de încălzire şi ventilaţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Centrala va fi pusă în funcţiune în 2013 şi va funcţiona timp de 60 de ani. Costurile energiei produse se vor ridica la 0,036-0,037 euro pe kilowat-oră, potrivit ministrului bulgar pentru Economie şi Energie, Petar Dimitrov.
Reactoarele de la Belene vor fi de tip VVER cu apă presurizată şi vor fi un nou model, V-466, care nu a mai fost până în prezent instalat în Europa.
Compania Atomstroieksport îl utilizează pentru construirea a două centrale situate în China şi India, a precizat Compania naţională de electricitate bulgară (NEC).
Cu această nouă centrală, Bulgaria speră să îşi recâştige poziţia de mare exportator de energie, pierdută cu ocazia închiderii parţiale, la sfârşitul lui 2006, a centralei atomice de la Kozlodui, la cererea Uniunii Europene, din motive de securitate.
Tot vineri, Bulgaria a reglementat divergenţele cu Rusia şi a acceptat să se implice într-un important proiect de construire a unui gazoduct, care va extinde livrările de gaz ale Rusiei în sudul Europei.
Sofia a semnat un acord de zece miliarde de euro, în cadrul proiectul South Stream, propus de companiile Gazprom şi Eni, în cadrul vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin în Bulgaria.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO