Rusia vrea să construiască o uzină de lichefiere a gazelor naturale la Marea Neagră

Premierul rus, Vladimir Putin, a cerut Ministerului Energiei să analizeze posibilitatea construirii unei uzine de lichefiere a gazelor naturale pe coasta rusă a Mării Negre, facilitatea urmând să facă parte din proiectul South Stream, transmite Bloomberg.

Urmărește
5 afișări

Comisia Europeană a sugerat că livrările de gaze naturale lichefiate ar putea reprezenta o alternativă la gazele transportate prin conducta South Stream, potrivit ministrului rus al Energiei, Serghei Şmatko.

Acest tip de gaze naturale, care în urma unui proces de răcire ajung în stare lichidă, pot fi transportate cu ajutorul unor vapoare speciale.

Costurile transportării gazelor lichefiate devin echivalente cu cele ale transportului cu ajutorul gazoductelor pentru distanţe mai mari de 2.500 de kilometri, menţionează Putin.

Autorităţile din Azerbaidjan iau în considerare dezvoltarea unui proiect prin care să livreze Georgiei gaze naturale din zona Mării Caspice, în vederea lichefierii, combustibilul urmând să fie transportat în România şi Bulgaria, notează Bloomberg.

Proiectul, numit AGRI (Azerbaidjan-Georgia-România Interconnector), vizează şi construcţia a două terminale de gaze naturale lichefiate la Tblisi şi Portul Constanţa.

South Stream, dezvoltat de Gazprom, va avea o lungime de 3.600 de kilometri şi va aproviziona Europa Occidentală cu gaze ruseşti, tranzitând Marea Neagră şi regiunea balcanică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici